Studenti osječke Ekonomije najbolji u analizi dionice Valamara

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2023. u 22:00
Pobjednici Juraj Botkuljak, Matija Kuzmić, Bruno Radovanović i Matej Vujanić i mentori profesor Domagoj Sajter te Ivan Zovko/PD

U Zagrebu je održano finale prestižnog CFA Research Challengea čime je zaključeno treće po redu natjecanje ovog tipa u Hrvatskoj.

Domaća financijska analiza definitivno ima svijetlu budućnost, ako je suditi po rezultatima natjecanja koje je organizirala ovdašnja udruga nositelja globalno prestižnog CFA (Chartered Financial Analyst) certifikata.

Krajem prošlog tjedna u hotelu Westin u Zagrebu održano je finale prestižnog CFA Research Challengea čime je zaključeno treće po redu natjecanje ovog tipa u Hrvatskoj.

Iskustvo iz stvarnog svijeta
Ovo natjecanje u organizaciji CFA udruge Hrvatska studentima pruža praktično mentorstvo i intenzivnu obuku iz financijske analize i profesionalne etike te testira njihove analitičke vještine, pisanje izvještaja i prezentacijske vještine.

Studenti na taj način stječu iskustva iz stvarnog svijeta preuzimajući ulogu istraživačkog analitičara. Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovala su dva tima studenata s Ekonomskog fakulteta u Osijeku te po jedan tim s Ekonomskog fakulteta u Splitu, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Njihov je zadatak bio dati i argumentirati investicijsku preporuku za dionicu Valamar Riviere. Pobjedu na finalu natjecanja i ulazak u pod-regionalno natjecanje odnijeli su studenti s Ekonomskog fakulteta u Osijeku – Juraj Botkuljak, Matija Kuzmić, Bruno Radovanović i Matej Vujanić – pod vodstvom profesora Domagoja Sajtera kao fakultetskog mentora te Ivana Zovka iz AZ mirovinskog fonda kao mentora iz financijske industrije.

5

timova iz Zagreba, Osijeka, Splita i Sarajeva sudjelovalo ne na natjecanju

Članica upravnog vijeća CFA Udruge Hrvatska i koordinatorica natjecanja Maja Novak kazala je kako je iznimno zadovoljstvo iz perspektive organizatora promatrati kako se natjecanje iz godine u godinu razvija i postaje kvalitetnije i u smislu natjecatelja, odnosno njihovih radova, ali i u smislu organizacije u koju je ove godine uloženo doista puno truda. Dodala je kako se nada da će i ostali fakulteti prepoznati vrijednost natjecanja za njihove studente i pridružiti se natjecanju sljedeće godine.

Na početku natjecanja studentima se obratila predsjednica CFA Udruge Hrvatska, Maja Bešević Vlajo koja je naglasila kako Udruga daje veliku važnost projektima poput ovog, koji podupiru profesionalni razvoj mladih i promoviraju domaće tržište kapitala u globalnoj investicijskoj zajednici.

Jedan od sudaca natjecanja i član CFA Udruge Hrvatska, Andrija Hren, istaknuo je kako je CFA Research Challenge izvrsna prilika za studente da primijene svoja teoretska znanja poslovne i financijske analize na praktičnim primjerima. Omogućava natjecateljima da razviju svoje vještine uspoređujući se sa najperspektivnijim mladim kolegama te na taj način podižu ne samo svoje standarde nego i standarde šire investicijske zajednice.

Bešević Vlajo

Udruga daje veliku važnost ovakvim projektima, koji podupiru profesionalni razvoj mladih i promoviraju domaće tržište kapitala u globalnoj investicijskoj zajednici.

Jedan u nizu
Natjecanje organizira CFA Udruga Hrvatska, a ono je samo je jedan od niza projekata koje udruga radi s ciljem promoviranja i daljnjeg razvoja lokalnog tržišta kapitala i investicijske zajednice, od svog osnutka 2018. godine. Potporu u organizaciji natjecanja dali su i AZ mirovinski fond, Mazars Hrvatska, Hrvatsko društvo procjenitelja i Intercapital koji je osigurao praksu za pobjednike natjecanje.

Podršku u organizaciji pružila je i Valamar Riviera čiji su predstavnici održali prezentaciju kompanije za sudionike natjecanja i odgovarali na pitanja studenata. Ta turistička kompanija osigurala je vikend boravak za pobjednički tim u jednom od svojih hotela.

Komentirajte prvi

New Report

Close