Struja bi mogla znatno pojeftiniti, poznato pod kojim uvjetima će se to dogoditi

Autor: Poslovni.hr , 07. prosinac 2022. u 12:04
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U studiji se zaključuje da bi navedene mjere mogle dovesti do veleprodajne cijene električne energije od 120 eura po megavat satu.

Konzultantska kuća McKinsey provela je istraživanje prema kojem će struja ipak znatno pojeftiniti. No, od toga ništa do 2025. i to samo ako se ostvari niz povoljnih uvjeta.

‘Kako bi se postigao cilj sigurne, pristupačne i održive opskrbe električnom energijom za Njemačku do 2025., potrebno je masovno ubrzano širenje obnovljivih izvora energije’, objavili su konzultanti u Düsseldorfu, a javlja portal Fenix.

Istodobno bi se morali značajno proširiti kapaciteti za proizvodnju električne energije iz prirodnog plina. ‘Oni se kasnije mogu pretvoriti u bioplin i zeleni vodik kao goriva’, dodaje se u istraživanju.

Za sigurnost opskrbe također je potrebno nastaviti s radom elektrana na ugljen čije je zatvaranje planirano do 2025. dok se ne pretvore u elektrane na plin s niskim emisijama koje mogu koristiti vodik. U studiji se zaključuje da bi navedene mjere mogle dovesti do veleprodajne cijene električne energije od 120 eura po megavat satu.

McKinsey je naglasio da je to još uvijek tri puta više od povijesnog prosjeka od oko 40 eura po megavat satu. Za usporedbu: prema Saveznoj agenciji za mreže, u trećem kvartalu prosječna tržišna cijena električne energije iznosila je 376 eura po megavat satu.

Komentirajte prvi

New Report

Close