‘Stres zbog propasti banaka prijeti i dalje, treba mijenjati regulaciju’

Autor: Ana Blašković , 06. travanj 2023. u 07:00
Jamie Dimon, glavni izvršni direktor JP Mogan Chasea/Reuters

Izvršni direktor JP Morgan Chasea Jamie Dimon upozorava na repove aktualne krize.

Stres u financijskom sektoru zbog bankrota dviju američkih banaka u ožujku i dalje prijeti i trebalo bi ga riješiti preispitivanjem regulatornog procesa, smatra izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon.

“Trenutna kriza još nije gotova, a čak i kada bude iza nas, bit će njezinih posljedica u godinama koje dolaze”, rekao je dugogodišnji izvršni direktor jedne od najvećih svjetskih banaka u pismu dioničarima. Podcrtava da nedavni potresi nisu nimalo slični onima iz globalne financijske krize 2008.

Šteta za sve banke
Propast regionalne Silicon Valley bank, usmjerene na tehnološke kompanije i startupe, 10. ožujka posljedica je povlačenja desetaka milijardi dolara depozita, a Signature Bank ključ u bravu stavila je dva dana kasnije. Svega nekoliko dana kasnije izjava jednog od najvećih dioničara Credit Suissea da neće dokapitalizirati tu banku, rezultirala je hitnom prodajom UBS-u.

30

milijardi dolara JP Morgan Chase i ostali dali su First Republicu

Bijeg štednje iz regionalnih banaka raspirio je nervozu na financijskim tržištima nagnavši upravo najveće američke kreditore, uključujući i JP Morgan Chase, da injekcijom likvidnosti od 30 milijardi dolara pomognu First Republicu za koji se strahovalo da bi mogao postati novi SVB. Iako je zbog problema regionalnih banaka ocjena analitičara da će najveći kreditori, oni preveliki da propadnu, imati najviše koristi, Dimon ističe da JP Morgan želi ojačati manje banke na dobrobit sustava.

“Svaka kriza koja narušava povjerenje Amerikanaca u njihove banke nanosi štetu svim bankama – činjenica koja je bila poznata i prije ove krize. Iako je istina da su od ove bankarske kriza ‘profitirale’ veće banke zbog priljeva depozita od manjih institucija, ideja da je ovaj slom bio dobar za njih na bilo koji način je apsurdna”, napisao je Dimon upozorivši na nepredvidive promjene regulacije.

Napisao je da je većina rizika, uključujući potencijalne gubitke od obveznica koje se drže do dospijeća “skrivena pred očima” jer je međusobno povezana mreža SVB-ove depozitne baze bila nepoznata.

“Nedavna propast Silicon Valley Bank (SVB) u SAD i Credit Suissea u Europi, uz povezani stres u bankarskom sustavu, naglašavaju da jednostavno zadovoljavanje regulatornih zahtjeva nije dovoljno. Rizika ima u izobilju, a upravljanje tim rizicima zahtijeva stalan i budan nadzor kako se svijet razvija”, ocijenio je.

Uprava je odgovorna, ali
Pozvao je na strožu regulaciju istaknuvši da su obveznice koje se drže do dospijeća, danas problem za mnoge banke zbog rasta prinosa, zapravo visoko ocijenjeni državni dug i da stres testovi nisu ukazivali na brzi rast kamatnih stopa.

“Ovim se ne uprava banke ne odrješuje od odgovornosti već samo želi pojasniti da to nije bio najbolji trenutak za mnoge igrače. Svi ti čimbenici postali su kritični kada su se tržište, rejting agencije i deponenti usredotočili na njih”, napisao je Dimon. Smatra da bi regulacija trebala biti manje akademska, više suradnička te da kreatori politika trebaju biti oprezniji od potencijalnog guranja nekih financijskih usluga nebankama i tzv. ‘bankama u sjeni’.

Komentirajte prvi

New Report

Close