Stranim vlasnicima velikih banaka kroz dividendu više od 14 milijardi kuna

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2018. u 09:01
Foto: Thinkstock

Talijani su očekivano na dividendi dobili puno više od Austrijanca koji su, primjerice, vlasnici ostalih velikih banaka poput Erste banke, Raiffeisen banke ili Addiko banke.

Vlasnici dviju najvećih banaka u Hrvatskoj ove godine će podijeliti milijardu kuna manje dividende nego lani, ali ipak i ovog će proljeća ukupno dobiti oko 1,13 milijarde kuna.

Najveći dio tog novca, oko milijardu kuna, otići će u Italiju. Većinski vlasnik Zabe i PBZ-a dolazi iz te susjedne države.

Talijani su očekivano na dividendi dobili puno više od Austrijanca koji su, primjerice, vlasnici ostalih velikih banaka poput Erste banke, Raiffeisen banke ili Addiko banke.

U Austriju je iz te tri banke u posljednjih devet godina otišlo gotovo 4,5 milijarde kuna kroz isplatu dividendi. Iznos je to po kojem se gotovo može mjeriti i ono što su u istom razdoblju dobili vlasnici samo jedne banke, PBZ-a, kojima je ukupna dividenda tih godina bila veća od četiri milijarde kuna. Zabini vlasnici, UniCredit, dobili su pak, zaključno s isplatom koja ih očekuje u travnju, oko sedam milijardi kuna.

Erste banka je najavila za ovu godinu isplatu 160 milijuna kuna dividende, dok su lani njezini vlasnici dobili 218 milijuna kuna dividende. U istom razdoblju, odnosno od 2010. godine do danas, Erste banka je vlasnicima isplatila oko 1,08 milijardi kuna dividende. Austrijanci su dividendu povlačili i iz Raiffeisen banke i bez dividende za ovu godinu, dobili su od 2010. godine više od dvije i pol milijarde kuna. Uz to i Addiko banka, nekadašnja Hypo banka, svojim je vlasnicima od 2010. godine isplatila gotovo 800 milijuna kuna dividende.

Tako su vlasnici samo tih pet banaka kroz dividendu iz Hrvatske u razdoblju od 2010. godine dobili 14,5 milijardi kuna, iako je u to vrijeme, osim globalne gospodarske krize, njihove banke pogodila i kriza s naplatom kredita u švicarskim francima i odluka Vlade Zorana Milanovića da se provede konverzija svih tih kredita u eure, piše Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close