Strani vlasnici ruskog duga privremeno ostali bez prihoda od kamata

Autor: Tomislav Pili , 02. ožujak 2022. u 22:00
Banka Rusije je poručila izdavatelji mogu sami odlučivati o isplati dividendi i o uplatama po drugim vrijednosnicama/Reuters

Banka Rusije zabranila uplatu kuponskih kamata na državne obveznice.

Ruska središnja banka privremeno je zabranila uplatu kuponskih kamata stranim vlasnicima ruskih državnih obveznica, a inozemnim ulagačima položaj su otežali i sustavi namire Clearstrem i Eurostream koji više ne prihvaćaju rusku imovinu.

Središnja banka objavila je u srijedu da je zabranila uplatu kuponskih kamata inozemnim ulagačima koji su kupili ruske državne obveznice iskazane u rubljima (OFZ).

Ne zna se koliko dugo
Zabrana je privremena i ne odnosi se na domaće vlasnike vrijednosnih papira, a u banci ne navode koliko će dugo trajati.

“Izdavatelji mogu sami odlučivati o isplati dividendi i o uplatama po drugim vrijednosnicama. No, stvarnih isplata… stranim klijentima neće biti i to vrijedi i za OFZ-ove (državne obveznice)”, priopćili su iz središnje banke.

Strani ulagači držali su 1. veljače ruske državne obveznice denominirane u rubljima u vrijednosti 3 bilijuna rubalja (28 milijardi dolara), a ukupna je vrijednost tog tržišta na početku veljače iznosila 15,5 bilijuna rubalja, prema podacima ruske središnje banke.

Državni depozitorij za namiru (NSD), ruska verzija Eurocleara i Clearstreama, priopćio je da, u skladu sa zahtjevom središnje banke, ograničava opcije plaćanja po ruskim vrijednosnicama za strane pojedince i tvrtke kao i pravo na prijenos takvih vrijednosnih papira.

15,5

bilijuna rubalja ukupna je vrijednost tržišta ruskih državnih obveznica

Euroclear i Clearstream izvijestili su pak da više ne prihvaćaju rusku imovinu, što znači da inozemni ulagači ne mogu prodavati ruske vrijednosne papire iz svog portfelja.

Euroclear sa sjedištem u Belgiji poručio je u utorak da više neće prihvaćati rubalj kao valutu plaćanja i da će smjesta deaktivirati svoj račun u korespondentnoj banci u Rusiji, nizozemskoj skupini ING.

Rubalj i dalje pod pritiskom
Sustavi namire ključan su element globalnog financijskog sustava budući da u ime banaka i ulagača obavljaju plaćanje po financijskim instrumentima i njihov prijenos i za tu potrebu raspolažu bilijunima dolara njihove financijske imovine, tumači Reuters.

Banka Rusije ovoga je tjedna privremeno zabranila stranim ulagačima prodaju ruskih vrijednosnica, a ovo dodatno zaoštravanje kapitalnih kontrola dodatno je ojačalo pritisak na tečaj ruske valute.

Ruski rubalj i u srijedu se našao pod prodajnim pritiskom, no držao se ispod rekordnih 120 rubalja za dolar koje je nakratko dosegnuo početkom tjedna.

Jučer je oslabio oko 3,5 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije te je za dolar trebalo izdvojiti oko 108 rubalja. Na sličnom je gubitku bio i prema euru, za koji je tako trebalo izdvojiti oko 121 rubalj. Inače, tečaj dolara u srijedu je ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama budući da potražnja za njime kao sigurnim utočištem ne jenjava.

Najduža obustava na burzi u Moskvi od 1998.

Rusko tržište kapitala ne radi već tri dana što je najduža obustava trgovanja na Moskovskoj burzi zbog izvanrednih okolnosti od listopada 1998. godine. Obustava trgovanja uslijedila je nakon uvođenja zapadnih sankcija što je dovelo do pada vrijednosti ruske financijske imovine. U pokušaju davanja podrške tržištu, vlada u Moskvi namjerava upotrijebiti do 10 milijardi dolara iz državnog investicijskog fonda za kupnju domaćih dionica. Isključenje dionica ruskih kompanija iz globalnog indeksa MSCI mogao bi dovesti do prodaje vrijedne 32 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close