Strahovanja od recesije i novih covid mjera pritiskaju tržište nafte

Autor: Poslovni dnevnik , 09. studeni 2022. u 22:00
Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,17 dolara, na 97,32 dolara/Reuters

Barelom se jučer na londonskoj burzi trgovalo po 94,5 dolara, gotovo jedan posto niže.

Cijene sirove nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima dublje ispod 94 dolara, pritisnute strahom od recesije i pogoršanja pandemije covida 10 u najvećem svjetskom uvozniku Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon 14 sati bila za gotovo dolar niža nego u vrijeme zatvaranja trgovine dan ranije i iznosila je 94,45 dolar što je 0,9 posto niže nego dan ranije

Smanjeni izgledi
Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 70 centi nižoj cijeni, od 88,10 dolara. Raspoloženje na tržištu ovoga je tjedna popravilo je izvješće objavljeno u ponedjeljak da kineski dužnosnici razmišljaju o ublažavanju strogih ograničenja kojima se nastoji suzbiti širenje covida 19.

No, niz kineskih gradova, uključujući Guangzhouu, zabilježio je ponovo više novih slučajeva zaraze koronavirusom, što smanjuje izglede za ublažavanje mjera.

“Unatoč svim pričama o popuštanju restriktivnih mjera, čini se da bi mogla uslijediti dodatna zatvaranja u pojedinim gradovima”, kaže Robert Carnell, analitičar u tvrtki ING.

1,3

posto pale su u listopadu proizvođačke cijene u Kini

“Valja podsjetiti da je nulta tolerancija Kine prema novim valovima zaraze covidom bila glavni razlog prošlomjesečne znatno snižene (prognoze) svjetske potražnje za naftom koju je objavila Međunarodna agencija za energiju”, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga. Ulagače zabrinjava i daljnje usporavanje ionako usporenog rasta kineskog gospodarstva.

Jučer je objavljeno da su proizvođačke cijene u listopadu pale po prvi put od kraja 2020. godine, za 1,3 posto na godišnjoj razini, što je ponajviše posljedica pada cijena željeza i čelika.

Tome valja dodati da je londonska burza ICE, na kojoj se prodaje Brent, nafta iz Sjevernog mora, podigla iznos pologa koji će brokeri od sutra morati držati na računima za kupnju terminskih ugovora s rokovima isporuke u idućem mjesecu za 4,92 posto.

Što će biti s kamatama?
Tržišni sudionici očekuju i objavu podatka o inflaciji u SAD-u u listopadu, najavljenu za petak. Američka središnja banka ponovo je prošli tjedan podigla kamatne stope za tri četvrtine postotnih bodova kako bi obuzdala visoku inflaciju, što potiče strah od globalne recesije.

Nakon što je prošloga tjedna Fed već četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari su podijeljeni oko toga hoće li Fed u prosincu kamate ponovno povećati za 0,75 ili blažih 0,50 postotnih bodova.

Značajniji pad cijena zakočilo je pak stupanje na snagu početkom prosinca embarga EU-a na rusku naftu. U veljači EU će zabraniti i uvoz ruskih naftnih proizvoda. U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice nafte njezinih članica poskupio 1,17 dolara, na 97,32 dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close