Što zamagljuje pogled CEO odozgo? Jedna riječ najbolje opisuje situaciju

Autor: Suzana Varošanec , 22. siječanj 2020. u 16:03
Foto: Getty Images

Izvor je istraživanje PwC-a kojim je u rujnu i listopadu bilo obuhvaćeno 1581 predsjednika uprava iz 83 zemlje širem svijeta.

Na prvom mjestu je višegodišnja prenormiranost, zatim slijede trgovinski sukobi pa neizvjestan gospodarski rast, tako glase tri glavne prijetnje gospodarstvu u globalnim razmjerima, s time da je treća po redu do nedavno bila ipak gotovo izvan fokusa, tek na 12. poziciji. Izvor je istraživanje PwC-a kojim je u rujnu i listopadu bio obuhvaćen 1581 predsjednik uprave iz 83 zemlje širem svijeta.  

Za objavljene rezultate njihova istraživanja na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu, zajednički nazivnik je rekordni pesimizam predsjednika uprava, i to upravo zbog globalnog rasta. 

Što zamagljuje pogled odozgo? Jednom riječju, neizvjesnost, prvi je vidljivi komentar na internetskoj stranici PwC-a. Ističu se i ključne promjene raspoloženja u kratkom roku: takav je slučaj npr. rekordna razine optimizma u pogledu svjetskog gospodarskog rasta prema istraživanju 2018., dok predviđanja CEO za 2020. su u znaku rekordne razine pesimizma, ali s očekivanjima usporavanja gospodarskog rasta. Naime, prvi put više od polovice anketiranih (53%) predsjednika uprava predviđa da će se stopa globalnog gospodarskog rasta smanjiti.

Oprez je, dakle, u prvom planu, praćen još jednim sve lošijim pokazateljem, odnosno niskim povjerenjem po pitanju izgleda za rast prihoda vlastitih kompanija. Samo je  27% predsjednika uprava "vrlo uvjereno" u izglede za rast prihoda u 2020.. U PwC-u navode da tako niska razina nije zabilježena još od 2009. i predstavlja pad s 35% prošle godine.

"Na pitanje o izgledima za rast vlastitog prihoda, promjena raspoloženja predsjednika uprava pokazala se kao izvrstan pretkazivač globalnog ekonomskog rasta. Analizirajući prognoze predsjednika uprava od 2008. do danas, povezanost između povjerenja predsjednika uprava u vlastiti rast prihoda tijekom 12 mjeseci i stvarno ostvarenog rasta globalnog gospodarstva bila je vrlo bliska. Ako se analiza pokaže točnom, globalni rast mogao bi usporiti na 2,4 % u 2020., što je ispod mnogih procjena, uključujući predviđanje MMF-od 3,4 % iz listopada", upozorava PwC u svojoj medijskoj objavi. 

Iako su razine povjerenja općenito niže u cijelom svijetu, navode i da postoji velike razlike od zemlje do zemlje. No, Kina i Indija pokazuju najviše razine povjerenja među najvećim gospodarstvima od 45% prva, odnosno 40% druga. Slijedi SAD s 36%, Kanada s 27%, Velika Britanija s 26%, Njemačka s 20%, Francuska s 18% i Japan s najmanje optimističnim predsjednicima uprava sa samo 11% njih vrlo sigurnih u rastuće prihode u 2020.

Komentirajte prvi

New Report

Close