Stižu terminski ugovori za dijamante, tržište vrijedno 1,2 bilijuna dolara

Autor: Ana Blašković , 10. svibanj 2023. u 07:00
Jedinstvena težina, boja, čistoća i rez dijamanata u prošlosti su sprečavali da se njima trguje poput druge burzovne robe/Shutterstock

Diamond Standard želi otvoriti tržište kojim vladaju draguljarske kuće.

Tehnološka tvrtka Diamond Standard želi učiniti globalno tržište dijamanata vrijedno 1,2 bilijuna dolara dostupnim financijskoj industriji kreiranjem terminskih ugovora i ETF-ova koji bi pratio cijene dragog kamenja do kraja godine, piše Financial Times.

Uspije li tamo gdje je niz igrača morao priznati poraz, tvrtka iz New Yorka uspostavila bi ekvivalent zlatnih poluga na tržištu dragog kamenja na kojem pravila pišu draguljarske kuće i koje, za razliku od zlata, ne uključuje burzovno trgovanje.

Diamond Standard planira do kraja godine lansirati terminski ugovor za dijamante na Minneapolis Grain Exchange (MGEX), otkrio je izvršni direktor Cormac Kinney FT-u.

Problem zamjenjivosti
To bi otvorilo put za pokretanje ETF-ova u čijoj su podlozi dijamanti tijekom iduće godine, pod uvjetom da tvrtka riješi problem zamjenjivosti i likvidnosti koji su u prošlosti predstavljali prepreku da se dragim kamenjem trguje poput druge burzovne robe.

Pred njima nije lagan zadatak budući da je svaki kamen jedinstven, a izgradnja terminskih tržišta može potrajati godinama. Vlasnik MGEX-a, Miami International Holdings, tek treba započeti postupak odobrenja s američkim regulatorima tržišta izvedenica za dijamantne terminske i opcijske ugovore.

Niz prethodnih pokušaja da se stvore alternativni načini za ulaganja u drago kamenje su propali, rekao je FT-u analitičaru industrije dijamanata Edahn Golan. Specijalizirani fond za dijamante Diamond Circle Capital uvršten je na burzu u Londonu 2008. da bi pet godina kasnije likvidirao svoj portfelj. IndexIQ je podnio prospekt za osnivanje dijamantnog ETF-a 2012., ali nikada nije pokrenut.

Harry Winston u vlasništvu Swatcha planirao je iste godine osnovati fond od 250 milijuna dolara za kupnju dijamanata novcem od institucionalnih investitora. Diamond Standard pokrenuo je ‘peer-to-peer’ platformu u rujnu za poluge i kovanice koje sadrže jednako vrijedne skupove dijamanata obučene u omot od plastične smole.

Uz dno se proteže tanka pločica s čipom za autentifikaciju i transakcije na kojem je utisnut QR kod. Svaki novčić vrijedi 5.210 dolara, svaka šipka vrijedi 52.100 dolara, a proizvodi su privukli bogate pojedince i obiteljske tvrtke.

Zanemaren resurs
Kinney smatra da je pokretanje terminskog ugovora idući korak prema privlačenju velikih fondova da kupuju dijamante za svoj investicijski portfelj. “Dijamanti vrijede više od srebra, platine, paladija i rodija zajedno. To je zanemaren resurs u koji ulagači nisu imali pristup jer je svaki dijamant drugačiji”, kaže.

Najava Diamond Standarda dolazi u trenutku kada se cijene zlata približavaju rekordnoj razini u okruženju snažne potražnje ulagača za sigurnim klasama imovine zbog inflacije i šokova. Dijamanti imaju tendenciju zadržavati vrijednost tijekom previranja s niskom volatilnosti cijena.

Međutim, izazov je u tome što se svaki dragi kamen razlikuje u rezu, boji, čistoći i težini u karatima što otežava transparentno prikazivanje cijena i zamjenjivost koji, primjerice, ima svaki barel nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close