Startaju dva fonda koji nude ‘zelene’ prinose

Autor: Ana Blašković , 23. prosinac 2021. u 22:00
Erste Green Multi Asset te Erste Future Equity bit će tzv. napajajući fondovi/Shutterstock

Erste Asset Management dobio odobrenje.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) dalo je zeleno svjetlo za dva nova investicijska fonda na tržištu.

Pod okriljem Erste Asset Managementa s radom startaju otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom Erste Green Multi Asset te Erste Future Equity. Novina je da su oba tzv. napajajuća, odnosno da im je osnovni investicijski cilj omogućiti ulagateljima sudjelovanje u prinosu glavnog fonda kako je određeno prospektima.

Prinos do 17,5 posto
U slučaju Erste Green Multi Asseta glavni fond je Erste Green Invest Mix dok će se Erste Future Equity “napajati” iz prinosa Erste Future Investa.

Posebnost tih fondova je da glavninu prinosa ostvaruju iz ulaganja čiji izdavatelji (po procjeni upravitelja) “značajno doprinose zaštiti okoliša” što ih klasificira kao održiva, a pod upravljačkom su palicom austrijskog Erste Asset Managementa.

Dva nova fonda bit će četvrti i peti održivi UCITS fondovi (otvoreni investicijski fond s javnom ponudom) posvećeni ulaganjima u skladu s ekološkim, društvenim i upravljačkim faktorima, napominje regulator.

Preostala tri “napajajuća” fonda ulažu u glavne fondove osnovane u Austriji čija je ukupna neto imovina 20. prosinca iznosila 296,9 milijuna kuna.

Prema rujanskim podacima, u tri dosadašnja fonda uložilo je 2733 ulagatelja, od čega su 99,19 posto činile fizičke osobe, a ostvareni prinosi kretali između 0,29 i 17,46 posto.

Uskoro novi igrač
Najmanje 85 posto imovine fondovi će uložiti u glavne fondove dok će ostatak usmjeriti u likvidne plasmane s ciljem zadržavanja tekuće likvidnosti. Na tržište bi uskoro mogao doći i novi igrač.

Mezzanine Partners, odnosno Mezzanine grupa, dobila je odobrenje Hanfe za osnivanje srednjeg UAIF-a, društva za upravljanje društva za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima. Mogao bi to biti jedan od finalnih koraka u osnivanju trećeg fonda rizičnog kapitala iz “HBOR-EIB trojke”.

Riječ je o suradnji Europske investicijske banke (EIB) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u kojoj su dvije banke plasirale više od 70 milijuna eura u tri fonda koji će ulagati u male i srednje tvrtke.

Komentirajte prvi

New Report

Close