Srpanj donio usporavanje godišnjeg rasta potrošnje

Autor: Jadranka Dozan , 30. kolovoz 2022. u 21:59
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

I kumulativni rast maloprodajnog prometa, u prvih sedam mjeseci, veći je od lanjskog 3,4 posto, što upućuje i na nastavak solidna rasta gospodarstva na početku trećeg kvartala na krilima dobre turističke sezone.

Potrošnja u maloprodaji u srpnju nominalno je bila veća za 19 posto nego lani, a s obzirom na inflaciju realno povećanje je 3,3 posto, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. Nominalne brojke na tragu su signala koje su već početkom ovog mjeseca pružali podaci o fiskalizaciji, prema kojima je prošlomjesečnih 12,6 milijardi kuna fiskaliziranog prometa trgovaca na malo (bez motornih vozila) u godišnjim usporedbama značilo povećanje za nepunih 16 posto. Iako se s najnovijim podacima DZS-a niz uzastopnog realnog rasta potrošnje na godišnjoj razini protegnuo na već 18 mjeseci, u odnosu na lipanjsku godišnju stopu (3,8 posto) srpanj je donio usporavanje godišnjeg rasta, što su pak sugerirali i recentni pokazatelji potrošačkog optimizma, koji je u srpnju oslabio i na mjesečnoj i na godišnjoj razini”. U usporedbama na mjesečnoj razini, pak, srpanjski je promet trgovaca (kalendarski prilagođeno) realno bio neznatno jači od lipanjskog.

Državni statističari primjećuju i da u promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima u odnosu na usporedivi mjesec prošle godine bilježi skromnih 1,2% rasta, dok je kod neprehrambenih proizvoda, ne računajući trgovinu motornim gorivima i mazivima, ojačao 3,4 posto..

I kumulativni rast maloprodajnog prometa, u prvih sedam mjeseci, veći je od lanjskog 3,4 posto, što upućuje i na nastavak solidna rasta gospodarstva na početku trećeg kvartala na krilima dobre turističke sezone. Prema nedavno objavljenoj procjeni BDP-a ukupna potrošnja kućanstava u prvoj polovici godine rasla osjetno jače (6,3 posto u prvom tromjesečju i 7,7 u drugom) nego ona u trgovinama.

U komentaru analitičari RBA navode kako prvi visokofrekventni pokazatelji za treće tromjesečje sugeriraju da možemo očekivati nastavak pozitivnog doprinosa osobne potrošnje gospodarskom rastu i u razdoblju od srpnja do rujna. No, ističu i da će učinak baznog razdoblja i snažna globalna neizvjesnost zasigurno usporiti dinamiku pozitivnih promjena u trgovačkoj djelatnosti, dijelom i pod utjecajem visoke percepcije inflacije zbog rasta cijena hrane i energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close