Špekulanti uvjereni da će dolar nastaviti jačati

Autor: Admiral Markets , 20. veljača 2017. u 13:44
Foto: Thinkstock

Na temelju objava navedenih informacija ili odluka centralnih banaka, investitori i špekulanti kupuju ili prodaju pojedine valute te im na taj način dižu i spuštaju tečaj.

Tečajevi najtrgovanijih svjetskih valuta ponekad se znaju promijeniti za nekoliko desetaka posto u godinu dana, a kupnja ili prodaja pojedine valute u pravom trenutku može donijeti neusporedivo veći prinos od kamate na štednju.

Mnogo je faktora koji utječu na jačanje ili slabljenje valuta, a među najvažnijima su vijesti o gospodarskim kretanjima (stopa nezaposlenosti, promjena BDP-a, uvoz/izvoz…) i visina kamatnih stopa koje centralna banka diže ili spušta ovisno o stopi inflacije u gospodarstvu. Na temelju objava navedenih informacija ili odluka centralnih banaka, investitori i špekulanti kupuju ili prodaju pojedine valute te im na taj način dižu i spuštaju tečaj.

Mnogi investitori smatraju da je upravo informacija o tome koliko investitora i špekulanata trenutno kupuje ili prodaje pojedinu valutu najbolji mogući indikator očekivanog kretanja tečaja u bliskoj budućnosti. Budući da se valutama može trgovati bilo gdje u svijetu, nemoguće je doći do potpunih informacija, no postoji način da se vidi što rade određene grupe sudionika na valutnom tržištu. Neke institucije i financijske kompanije javno objavljuju ukupnu izloženost pojedinim valutama svojih klijenata.

Jedna od njih je američka komisija koja nadzire tržište financijskih izvedenica na burzi u Chicagu, koja na tjednoj bazi besplatno objavljuje koliko kupovnih i prodajnih ugovora je trenutno kupljeno od strane pojednih grupa klijenata. Budući da informacije o aktivnosti ostalih sudionika na tržištu mogu biti korisne, pojedine velike brokerske kuće kao što je Admiral Markets u realnom vremenu objavljuju kakva je ukupna izloženost naših klijenata pojedinim valutama.

Komentirajte prvi

New Report

Close