Spajanje njemačkih banaka za ECB nije ponajbolja ideja

Autor: Tomislav Pili , 17. siječanj 2019. u 22:01
Dionica Deutsche Bank u četvrtak je oslabila/REUTERS

Središnja banka radije bi vidjela povezivanje s nekim europskim rivalom radi integracije tržišta.

Dionica Deutsche Bank u četvrtak je s 3,5 posto pada bila najveća gubitnica u sklopu njemačkog burzovnog indeksa DAX nakon napisa da se i vlada u Berlina zanima za analizu efekata spajanja dviju najvećih tamošnjih banka.

Kako pišu poslovni mediji, ministarstvo financija zatražilo od financijskog regulatora BaFina rezultate analize o potencijalnom spajanju Deutsche Bank i Commerzbank.

Time bi bila stvorena treća europska banka, nakon HSBC-a i BNP Paribasa, sa dva bilijuna eura imovine. O spajanju te dvije banke već se mjesecima javno špekulira, a razlog navodno leži u želji njemačke vlade da time ojača financijsku potporu izvoznicima.

Prema navodima Bloomberga, regulatori bankovnog tržišta u Europi, prije svega Europska središnja banka (ECB), ne smatraju kako je povezivanje te dvije banke dobra ideja. ECB bi radije vidio spajanje Deutsche Bank s nekim europskim rivalom, poput francuske Société Générale ili nizozemske ING banke, kako bi se prekograničnim povezivanjem potaknula integracija europskog financijskog tržišta. 

Prema tvrdnjama upućenih izvora Reutersa, u ECB-u smatraju kako je Commerzbank premala da bi donijela poboljšanje poslovanja Deutsche Bank, a obje se trebaju usredotočiti na povećanje profitabilnosti i stabiliziranje poslovanja. "To sada nema smisla", ističe Reutersov izvor.Glasnogovornici dviju banaka odbili su komentirati medijske napise. 

Komentirajte prvi

New Report

Close