Spajanja i preuzimanja lani premašila milijun eura

Autor: Poslovni dnevnik , 24. veljača 2016. u 14:28
BAT-ovo preuzimanje TDR-a (550 mil. eura) među većim transakcijama 2015./J. Galoić/PIXSELL

U 2016. očekuju aktivnosti u energetskom sektoru, i turizam će privući interes.

Lani u Hrvatskoj zabilježena 41 transakcija spajanja i preuzimanja, vrijedna 1,07 milijardi eura, navodi se u izvješću "Emerging Europe M&A Report 2015/2016" (EMIS), koji su sastavili EMIS, Euromoneyeva tvrtka za institucionalne investitore, i pravni savjetnik CMS. To je najmanji broj tih transakcija od 2012., ali im je vrijednost znatno veća.

Naime, 2012. vrijednost 43 transakcije bila je 611 milijuna eura, 2013. vrijednost 52 transakcije bila 492,5 milijuna, a 2014. je bilo 45 transakcija teških 419 milijuna eura. Lani je najviše transakcija bilo u nekretninskom sektoru (9), u proizvodnji (8) i  financijskoj i osiguravateljskoj industriji (6). Javni sektor, navodi se, opet je razočarao investitore, pri čemu se podsjeća na zaustavljanje postupka davanje autocesta u koncesiju i na glasine o  zaustavljanju davanja koncesija za istraživanje nafte.

Taj zastoj bio je popraćen neriješenim rezultatima izbora. Očekuje se da će novi premijer i nova Vlada značajno oblikovati investicijsko okruženje. Privatni je sektor aktivniji. Ukupna vrijednost 10 najvećih transakcija spajanja i akvizicija u 2015. premašila je milijardu eura. Najzvučniji poslovi uključuju BAT-ovo preuzimanje TDR-a (550 mil. eura) te Agrokorovo preuzimanje gotovo 70% udjela u Vupiku. "U 2016. očekujemo aktivnosti u energetskom sektoru, posebice vezano uz razvoj LNG terminala i iskorištavanje nafte i plina", kaže se u izvješću.

Mete vezane za turizam i greenfield investicije  privući će interes. "Vjerojatno ćemo vidjeti daljnju privatizaciju državnih kompanija, uključujući Poštu, HEP, HŽ Cargo, HAC, zračne luke, obje državne banke, Hrvatsku lutriju i kapacitete s turističkim potencijalom poput Kupara, Brijuna, Muzila, hotela u državnom vlasništvu i bivših vojnih odmarališta", navodi se u izvješću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close