S&P i Fitch srušili na dno rejting Ukrajine

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2022. u 22:00
Vladi u Kijevi mjesečno nedostaje 5 milijardi dolara za mirovine i plaće/Reuters

S&P je snizio kreditni rejting Ukrajine za zaduživanje u inozemnoj valuti sa “CC/C” na “SD/SD”.

Dvije globalne rejting agencije – Standard and Poor’s (S&P) i Fitch – krajem prošloga tjedna snizile su rejting za inozemno zaduživanje Ukrajine, poručivši kako restrukturiranje duga te zemlje smatraju problematičnim.

Ranije su, naime, ukrajinski inozemni kreditori ispunili zahtjev te zemlje za dvogodišnjim zamrzavanjem otplate gotovo 20 milijardi dolara vrijednih obveznica, čime je ta zemlja izbjegla neuredni bankrot.

S&P je snizio kreditni rejting Ukrajine za zaduživanje u inozemnoj valuti sa “CC/C” na “SD/SD”. “S obzirom da objavljene uvjete restrukturiranja, i u skladu s našim kritrrijima, smatramo tu transakciju problematičnom i jednakom neispunjavanju kreditnih obveza”, naveli su iz S&P-ja.

Fitch je snizio dugoročni kreditni rejting Ukrajine sa “C” na “RD”. Ukrajinu zbog ruske invazije ove godine očekuje gospodarski pad od 35 do 40 posto, a mjesečno joj u državnoj blagajni nedostaje pet milijardi dolara za isplatu mirovina i plaća državnim službenicima.

Vlada u Kijevu u petak je dogovorila s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) novi aranžman vrijedan pet milijardi dolara.

Novo MMF-ovo financiranje poslužit će za otprilike 18 mjeseci kao sidro, dok se ne dogovori veći financijski paket, vrijedan između 15 i 20 milijardi dolara, koji bi trebao pomoći Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu uzrokovanu ruskom invazijom, izjavio je savjetnik predsjednika Oleg Ustenko.

Prijašnji program MMF-ova financiranja Ukrajine bio je otkazan u ožujku, a umjesto toga ta je međunarodna financijska institucija odobrila toj zemlji 1,4 milijarde dolara hitnog zajma s tek nekoliko uvjeta u prvim tjednima ruske invazije.

Komentirajte prvi

New Report

Close