Snižena naknada i uplate Regosu ‘srušili’ dobit za 30%

Autor: Tin Bašić , 05. ožujak 2013. u 14:20
Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje OMF-om/PIXSELL

Kako nam kaže čelnik jednog društva, upravitelji mirovinskih fondova posluju na rubu profitabilnosti.

Društva koja upravljaju obveznim mirovinskim fondovima u prošloj su godini imala 30 posto manju dobit nego 2011. Prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, četiri društva ostvarila su dobit prije oporezivanja od ukupno 138,77 milijuna kuna pa je njihova zarada 61,65 milijuna kuna manja u odnosu na godinu prije kada je iznosila nešto više od 200 milijuna kuna.

"Smanjena profitabilnost mirovinskih društava rezultat je drastičnog smanjenja stope naknade za upravljanje za 2012. godinu sa 0,65 na 0,45 posto", izjavio je za Poslovni dnevnik Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje OMF-om. Ističe da je na dobit utjecalo i uvođenje dodatnog troška mirovinskim društvima od 2,5 kuna po članu mjesečno (30 kuna godišnje) za financiranje Središnjeg registra osiguranika (Regos). Time, kaže Grbavac, na podmirenje troškova Regosa odlazi približno 20 posto prihoda od naknada iz 2012. "S obzirom na spomenuto radikalno smanjivanje stope naknade i povećanje rashoda, ali i dodatne troškove koji nas čekaju u vezi s primjenom novog Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, u sljedećih nekoliko godina nema prostora za daljnje smanjivanje stope naknade za upravljanje", upozorava Grbavac. Ističe da sve usporedne analize pokazuju da su sadašnje stope naknada niske i konkurentne u svim usporedbama, ne samo na regionalnoj, nego i na globalnoj razini.

'Ove godine još manje'
Kako nam kaže jedan čelnik društva koji je htio ostati anoniman, upravitelji mirovinskih fondova posluju na rubu profitabilnosti."Uplate za Regos su pretjerane. To je udar na dobit društava. A uz to naknada koju je Hanfa propisala za 2013. jako je niska. Dobit će zbog toga ove godine biti još i niža", kazao je naš izvor.Što se tiče lanjskog učinka, najveći dio ukupne zarade odnio je Allianz ZB koji i upravlja najvećim obveznim mirovinskim fondom  – AZ OMF-om. Prošle godine dobit mu je  iznosila je 65,5 milijuna kuna i za 16,2 posto je manja nego godinu prije kada je bila 78,17 milijuna. To je i najmanji pad dobiti u relativnim iznosima od svih upravitelja mirovinskih fondova.

Pojedinačni učinci
S druge strane, najveći pad u relativnim iznosima imalo je društvo PBZ Croatia osiguranje kojemu se zarada smanjila 49,01 posto u odnosu na 2011.. Dobit je iznosila 18,53 milijuna kuna, a godinu prije 36,35 milijuna.  Najveći pad dobiti prije oporezivanja u apsolutnim iznosima imalo je Raiffeisen mirovinsko društvo. Prošlogodišnja zarada iznosila je 42,46 milijuna kuna i za 26,02 milijuna je manja od dobiti iz 2011. godine. Tada je to društvo zaradilo 68,49 milijuna kuna. Dobit Erstea, najmanjeg društva, pala je 29,53 posto na 12,26 milijuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

treba uvesti upravitelje upraviteljima upravitelja MF i profitabilnost neće izostati

New Report

Close