Slovenske dionice digle naše fondove

Autor: Tomislav Pili , 03. srpanj 2018. u 22:00
Na dionicama Gorenja vodeći KD Victoria je udvostručio svoje ulaganje, Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Cijene dionica hrvatskih turističkih kompanija u portfelju KD Victorie imale su prilično razočaravajuću prvu polovicu godine, usprkos dobrim pokazateljima za ovu turističku sezonu.

Hrvatske malo manje, a slovenske dionice nešto više donijele su domaćim investicijskim fondovima najbolje rezultate u prvom polugodištu. Prema podacima portala Hrportfolio, najviši prinos u prvih šest mjeseci među dioničkim fondovima ostvario je KD Victoria zabilježivši 6,8 posto prinosa. Kako stoji u svibanjskom izvješću tog fonda, najveće pozicije među hrvatskim dionicama su Valamar Riviera, Arena Hospitality Group i AD Plastik, a od slovenskih Telekom Slovenije, Cinkarna Celje i Petrol. Općenito gledajući i uspoređujući kretanje indeksa Ljubljanske i Zagrebačke burze, slovenski dio investicija u većoj je mjeri pridonio prinosu fonda, kaže Zvonimir Marić, predsjednik Uprave društva KD Locusta fondovi.

“Cijene dionica hrvatskih turističkih kompanija u portfelju KD Victorie imale su prilično razočaravajuću prvu polovicu godine, usprkos dobrim pokazateljima za ovu turističku sezonu. Daleko najveću zaradu ostvarili smo na dionicama Gorenja, preko 100 posto rasta cijene, gledajući na vrijednost sa početka godine. Neke ostale slovenske pozicije su također bile pozitivne, ali značajno manje. Od hrvatskih pozicija koje su značajne u fondu možemo izdvojiti Podravku i AD Plastik s više od 15 posto rasta”, pojašnjava Marić.

Što se tiče blago nastavka godine, Marić je blago optimističan. “Hrvatska još uvijek probavlja razvoj situacije s Agrokorom i kada se to završi, a pod uvjetom da na vanjskim financijskim tržištima ne bude ozbiljnijih poremećaja, očekujemo određeni rast zbog trenutno relativno dobre makroekonomske slike i općenito dobrih poslovnih rezultata kompanija. Što se tiče Slovenije, očekujemo da bi budućnost mogla donijeti neke interesantne privatizacije koje bi mogle rezultirati određenim rastom kompanija koje će biti predmet prodaje. Ukoliko i ne bude privatizacija, moglo bi biti vrlo zanimljivih dividendi na nekim izdanjima što bi barem osiguravalo da cijene dionica ne idu na niže”, pojašnjava Marić.

Od ostalih fondova drugu je poziciju s 4,31 posto zauzeo ZB aktiv koji u 10 najvećih pozicija drži hrvatske, slovenske, srpske i rumunjske dionice. Treći je KD Energija s 3,6 posto rasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close