Slovenija uvodi porez na banke, cilja na 500 milijuna eura

Autor: Ana Blašković , 06. rujan 2023. u 07:00
Slovenski premijer Robert Golob /SHUTTERSTOCK

Banke bi dodatni porez plaćale sljedećih pet godina.

Slovenska vlada predložit će dodatno oporezivanje banaka iznosu od 0,2 posto njihove ukupne imovine, a banke bi taj dodatni porez plaćale sljedećih pet godina, najavio je premijer Robert Golob.

Iz Ministarstva financija pojašnjavaju da će se prikupljeni novac od dodatnog oporezivanja banaka slijevati u Fond za obnovu Slovenije (SOS) iz kojeg će se pomagati stanovništvu i gospodarstvu te obnavljati infrastruktura oštećena u poplavama.

Država u pet godina planira prikupiti oko pola milijarde eura, a zakonski će to pitanje urediti u tzv. zakonu o obnovi koji će se baviti sustavnim mjerama za otklanjanje posljedica najveće prirodne katastrofe u povijesti Slovenije i trebao bi biti usvojen idućeg mjeseca, piše N1 Slovenia.

Nakon što je talijanska premijerka Giorgia Meloni nedavno šokirala financijska tržišta najavom dodatnog poreza, o takvom nametu se sve glasnije govori s obzirom na rekordne profite banaka.

Nema informacija hoće li to učiniti i Hrvatska. Banke ove godine imaju ogroman skok kamatnih marži, dominantno jer su kamatne stope na depozite ostale praktično pri nuli, ali su se povećale kamate ECB-a na depozite. Neke procjene kažu da bi HNB ove godine bankama na kamate mogao isplatiti 460 milijuna eura.

ECB je lani upozorio članice da se novac prikupljen dodatnim oporezivanjem banaka ne koristi za pokrivanje manjka državnog proračuna već da se troši namjenski, piše Delo.

Aktiva slovenskog bankovnog sustava u prvom polugodištu iznosi 51,3 milijarde eura što znači da bi godišnje banke platile oko 100 milijuna eura, a polovina tereta poreza pala bi na teret najvećih banaka, Nove Ljubljanske banke i Nove Kreditne banke Maribor. 

Komentirajte prvi

New Report

Close