Slovenci na zdravstvenim osiguranjima ubrali 483, a Hrvati 43 milijuna eura

Autor: Božica Babić , 14. veljača 2016. u 22:00
Croatia zdravstveno osiguranje doseže visoke premijske rekorde, cijela domaća industrija još čeka liberalizaciju tržišta/Thinsktock

Croatia zdravstveno osiguranje doseže visoke premijske rekorde, cijela domaća industrija još čeka liberalizaciju tržišta.

Industrija osiguranja siječanj je zaključila sa 869 milijuna kuna premije, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje. U odnosu na siječanj 2015. premija je manja 7,3 milijuna kuna. Nakon dulje stanke neživotna osiguranja su promijenila trend, u siječnju bilježe rast premije na godišnjoj razini od 1,75 posto, na 681 milijun kuna.

Istodobno na životnim je osiguranjima premija pala 9,19 posto, na 188 milijuna kuna. U skupinu društava koja su ostvarila rast premije, veći od dva, ali manji od 10 milijuna kuna, uključila se tek malobrojna družina u kojoj su Triglav, Generali, Uniqa te Wienner osiguranje. Najveći siječanjski 'galop' u premiji vezan je uz Croatia zdravstveno osiguranje (CZO), između dva siječnja uvećalo je premiju sa 18,2 na 37,6 milijuna kuna. O kakvom je rekordnom učinku riječ može posvjedočiti podatak da je, primjerice, CZO travanj 2013. zaključio sa 39 milijuna kuna premije.  

 

106posto

rasla je premija Croatia zdravstvenog osiguranja između dva siječnja

Ukupno ugovorena premija na dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima na razini industrije u ovogodišnjem siječnju iznosila je 54,7 milijuna kuna. Već niz godina industrija osiguranja u segmentu dobrovoljnih zdravstvenih osiguranja, posebice onih dopunskih, trči neravnopravnu utakmicu s državnom institucijom, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) koje je u 2015. na dopunskim osiguranjima ostvarilo 2,1 milijardu kuna dok je skupina osiguratelja ugovorila ukupno 329 milijuna kuna premije. Unatoč najavama od prije dvije godine kako će HZZO registrirati društvo za osiguranje to se još nije dogodilo.

Nije reagirala ni Europska komisija koja ne podržava nelojalnu konkurenciju na tržištu, ali u postupak ne kreće samoinicijativno nego tek po prijavi. Novi ministar zdravlja Dario Nakić najavio je restrukturiranje zdravstvenog sustava, no kako je nedavno u Hrvatsku stiglo slovensko AS osiguranje koje je svojedobno u susjedstvu bilo pokretač rješavanja upravo ove problematike, ostaje za vidjeti tko će prvi reagirati. Slovenski privatni osiguravatelji su na zdravstvenim policama u 2015. imali 483 milijuna eura premije, a hrvatski 43 milijuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Komunjarske metode neslobodnog trzista. Zasto se ne dopusti konkurencija na trzistu dodatnog zdravstvenog osiguranja? Koji K izigravate sovjetski savez ili kaj radite?

Komunjarske metode neslobodnog trzista. Zasto se ne dopusti konkurencija na trzistu dodatnog zdravstvenog osiguranja? Koji K izigravate sovjetski savez ili kaj radite?

New Report

Close