U Hrvatsku dolazi paneuropska mirovinska štednja – novi europski štedni proizvod

Autor: Ana Blašković , 13. veljača 2023. u 07:00
Paneuropska štednja zamišljena je za one koji rade u više članica EU-a jer im otvara mogućnost da prenose svoja mirovinska prava iz jedne zemlje u drugu/P. Macek/PIXSELL

Regulator dao zeleno svjetlo da na domaće tržište uđe novi europski štedni proizvod.

Slovačko investicijsko društvo Finax dobilo je zeleno svjetlo regulatora da na hrvatskom tržištu ponudi paneuropsku mirovinsku štednju, objavila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga objavila je u petak.

Krajem prošle godine donesen je zakon koji u praksu uvodi europsku uredbu o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu (PEPP), novom modelu dobrovoljne mirovinske štednje.

Podsjetimo, zamišljen je za građane koji rade u više članica Europske unije jer im otvara mogućnost da prenose svoja mirovinska prava iz jedne članice u drugu, ali i onima koji žele uplaćivati u drugačiji model dobrovoljne mirovinske štednje.

Iz Hanfe naglašavaju da paneuropska mirovinska štednja nije zamjena postojećim nacionalnim zakonskim i strukovnim sustavima i proizvodima “niti ih usklađuje i utječe na njih”.

35

milijardi eura štednje na domaćem tržištu je u potrazi za višim prinosima

Kamate oko nule
Paneuropsku štednju domaćim radnicima i štedišama mogu ponuditi ne samo mirovinska društva, kao što je to u slučaju dobrovoljne mirovinske štednje, nego i mirovinska osiguravajuća društva, institucije za strukovno osiguranje iz drugih država članica te banke, investicijska društva i društva za osiguranje.

Očito računajući da bi interesa na hrvatskom tržištu moglo biti s obzirom na više od 35 milijardi eura štednje u bankama uz kamatne stope blizu nule, građanima će slovačko društvo, notificirano kod regulatora kako nalažu propisi, ponuditi dva dugoročna modela štednje, jedan usmjeren na dionička tržišta, a drugi na umjereni(ji) rizik obveznica.

Prikupljena sredstva Finax će ulagati u investicijske fondove s kojima se trguje na burzi, tzv. ETF-ove (exchange traded funds, op.a.). Regulator je odobrio model PEPP 100-60 unutar kojeg će društvo cijelu prikupljenu imovinu ulagati u dioničke ETF-ove, te model PEPP 80-60 koji predviđa da se 80 posto uloži u dioničko, a preostalih 20 posto u obvezničko tržište.

Deset godina prije planiranog umirovljenja započinje razdoblje u kojem se dio dioničkih ETF-ova postupno prodaje i mijenja za obvezničke ETF-ove pa će štednja u oba modela biti izložena i dioničkom i obvezničkom tržištu. Ne postoje ulazne niti izlazne naknade, a godišnji trošak upravljanja uznosi 0,72 posto akumulirane štednje, navodi regulator.

Proučite rizike
”Kako ovo društvo, tako i sva društva koja odluče tržištu ponuditi ovaj financijski proizvod dužna su licenciranje zatražiti kod regulatora u matičnoj državi, a nakon dobivenog odobrenja EIOPA će ga upisati u Središnji registar PEPP-ova na razini EU. U ostalim državama potrebno je izvršiti notifikaciju kod nadležnog regulatora, a što je u Hrvatskoj Hanfa”, navodi regulator.

Naglašavaju da je važno da svi koji će ugovarati paneuropsku mirovinsku štednju detaljno prouče Dokument o ključnim informacijama (KID). U njemu je navedena lepeza najbitnijih značajki proizvoda; od troškova do potencijalnih dobitaka, kao i gubitaka od ulaganja, a u kratkim crtama se pojašnjava i profil rizika.

Komentirajte prvi

New Report

Close