Slijedi li bitcoinu masovan bijeg ulagača?

Autor: Mario Gatara , 12. svibanj 2022. u 05:33
Bitcoin se našao pod pritiskom jer se vrijednost stablecoina Terre pokušala obraniti intenzivnom prodajom pričuva - bitcoina/Reuters

O eroziji vrijednosti burzovnih indeksa ne treba previše trošiti riječi – okidač korekcije je zaokret u smjeru restriktivne monetarne politike koji provodi Fed.

U pozadini kaosa na tržištima kapitala odvija se prava drama u kripto svemiru. Kulminacija negativnog trenda dogodila se početkom tjedna, stjeravši cijenu bitcoina prema granici od 30.000 dolara, posljednji puta obranjenu u srpnju prošle godine.

Zbog toga se mnogi pribojavaju kako bi klizanje ispod te razine moglo isprovocirati novi stampedo i masovan bijeg ulagača, te dodatno produbiti višemjesečnu korekciju.

O eroziji vrijednosti burzovnih indeksa ne treba previše trošiti riječi – okidač korekcije je zaokret u smjeru restriktivne monetarne politike koji provodi Fed.

Bitcoin i ostale kripto valute zapravo su kolateralne žrtve takvog razvoja događaja, zahvaljujući sve većoj aktivnosti institucionalnih investitora u kripto segmentu. Otuda i rastuća korelacija između vrijednosti bitcoina i burzovnih indeksa kao što je NASDAQ Composite indeks: u oba slučaja riječ je o aktivi koja rastućom averzijom investitora spram rizika rapidno gubi na cijeni.

A taj se trend ovoga tjedna poklopio s krahom Terra “stabilne kovanice” (UST), algoritamskog stablecoina koji služi kao most između kripto i konvencionalnih valuta.

Terra je, naime, hibridni stablecoin čiju stabilnost ne jamče uobičajene (dolarske) pričuve, već kompleksan algoritam koji, ovisno o okolnostima, stvara i uništava Luna žetone (u zamjenu za Terra coin) kako bi osigurao stabilan odnos Terre i američkog dolara.

A nakon što je Luna u svega nekoliko dana krahirala (pad sa 88 na 4 dolara), autori Terraform Labs projekta pokušali su stabilnost Terre obraniti intenzivnom prodajom pričuva – bitcoina.

Utrošene su milijarde dolara vrijedne količine bitcoina zbog kojih se najpoznatija kripto valuta našla pod pritiskom, ali uzalud, jer Terra trenutno vrijedi manje od 0,5 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close