Simbolični rast rublja nakon dizanja kamata

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: Reuters

Kamatna stopa Banke Rusije sada je na 12 posto.

Ruski rubalj u utorak je simbolično ojačala nakon izvanrednog zasjedanja središnje banke koja je povisila ključnu kamatnu stopu za čak 350 baznih bodova.

Kamatna stopa Banke Rusije sada je na 12 posto. Kako prenosi Reuters, središnja banka bila je prisiljena na takav korak nakon što je vrijednost ruske valute u ponedjeljak pala iznad 100 rubalja za dolar, a iz Kremlja su upućene kritike na monetarnu politiku guvernerke Elvire Nabiulline.

Nakon što je u ponedjeljak tečaj iznosio 101,75 rubalja za dolar, prije zasjedanja središnje banke malo se oporavio, na 92,60 rubalja. Podsjetimo, tečaj zabilježen u ponedjeljak najniži je u zadnjih 17 mjeseci. Ipak, prije podneva vrijednost ruske valute opet je potonula na 98,50 rubalja.

Od početka ruske agresije na susjednu Ukrajinu, rublja je izgubila petinu svoje vrijednosti prema američkoj valuti. Tečaj prema euru nakon objave odluke središnje banke iznosio je 107,83 rubalja.

Ruska središnja banka do sada je uspijevala držati tečak valute pod nadzorom zahvaljujući uvođenju kapitalnih kontrola i snažnim izvoznim prihodima. Iako je predsjednik Vladimir Putin naglašavao otpornost ruske ekonomije vrijedne dva bilijuna dolara, troškovi rata uz najstrože zapadne sankcije s kojima se suočila Rusija počeli su uzimati svoj danak. Putinov ekonomski savjetnik Maksim Oreškin za pad vrijednosti rublje okrivio je “mekanu monetarnu politiku”.

“Ako se tečaj rublje stabilizira, a inflacija dodatno ne ubrza, središnja banka na zasjedanju u rujnu zadržat će kamatnu stopu na 12 posto. U suprotnom, možemo očekivati novo povećanje za 100 do 200 baznih bodova”, očekuju analitičari BCS Expressa.

Komentirajte prvi

New Report

Close