Shell mijenja ime i seli u London, Nizozemci ‘neugodno iznenađeni’

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2021. u 08:00
Foto: Unsplash

Naftna kompanija najavila da će iz naziva izbaciti ‘Royal Dutch’.

Pritisak jednog dioničara urodio je pojednostavljivanjem strukture naftne kompanije Royal Dutch Shell koja zbog toga skraćuje svoj naziv i seli sjedište iz Nizozemske gdje je već dulje od stoljeća. Kako prenose mediji, kompanija je najavila da će napustiti dosadašnji sustav redovnih i povlaštenih dionica radi povećanja povrata dobiti dioničarima te jednostavnije strukture.

Neodrživa struktura

Osim toga, ubuduće će se zvati samo Shell, brišući “Royal Dutch” kako se zove od 1907. jer će porezno sjedište preseliti iz Amsterdama u London, gdje je i službeno sjedište kompanije. Kako prenosi Reuters, prijedlog uprave o jednostavnijoj dioničkoj strukturi znači da će biti stvoren veći “bazen” redovnih dionica koje kompanija može otkupiti i tako povećati povrat dobiti dioničarima, uz dividendu. Dionice će i dalje biti uvrštene na burzama u Amsterdamu, Londonu i New Yorku.

Kako su pojasnili iz kompanije, sadašnja dionička struktura “nije održiva u dugom roku”. Inače, dualna struktura dionica postoji od 2005. kada je tvrtka Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij pripojena tvrtki Shell Transport & Trading. Prijedlog uprave o selidbi na Otok i promjeni imena i dioničke strukture zahtijeva odobrenje 75 posto dioničara na skupštini koja će se održati 10. prosinca.

Pritisak hedge fonda

Ovaj prijedlog došao je nekoliko tjedana nakon što je američki hedge fond Third Point kojeg vodi aktivistički investitor Daniel Loeb objavio kupnju većeg udjela u Shellu vrijednog 750 milijuna dolara. Third Point traži da se Shell podijeli u nekoliko kompanija koje bi privukle investitore koji zbog ekoloških razloga i zabrinutosti klimatskim promjenama napuštaju ulaganja u kompanije koje se bave ugljikovodicima. No, uprava je uzvratila kako poslovanja kojima se Shell bavi bolje funkcioniraju zajedno nego odvojeno.

Shellov prijedlog o odlasku iz Nizozemske nije najbolje primila tamošnja vlada. Ministar gospodarstva i klimatskih politika Stef Blok izjavio je da je Shell u nedjelju izvijestio kabinet o svojim namjerama te da je vlada bila “neugodno iznenađena” tom viješću.

75 posto

dioničara na skupštini 10. prosinca treba glasovati za prijedlog uprave

“Vlada duboko žali što Shell želi preseliti svoje sjedište u Veliku Britaniju”, dodao je Blok, a prenosi Bloomberg. Iako je Nizozemska čuvena po prijateljskom odnosu prema poduzetništvu i niskom poreznom opterećenju, vlada premijera Marka Ruttea posljednjih se godina suočava s rastućim nezadovoljstvom kompanija. Tako je prošle godine div robe široke potrošnje Unilever ukinuo dualnu strukturu sa sjedištima u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji i potpuno preselio na Otok.

Komentirajte prvi

New Report

Close