Šefica MMF-a objavila loše prognoze, no ima i jednu ‘dobru’ vijest

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. travanj 2023. u 11:46
FOTO: REUTERS/Thaier Al-Sudani

U 90 posto industrijskih zemalja aktivnost usporava, a to vrijedi i za eurozonu gdje će kamatne stope pritisnuti potražnju.

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje slabašan gospodarski rast i u idućih nekoliko godina, izjavila je izvršna direktorica Kristalina Georgieva, upozorivši da aktivnost usporava u 90 posto industrijskih zemalja.

“Rast je i dalje povijesno slab i bit će povijesno slab i na srednji rok, rekla je Georgieva u četvrtak.

Za polovinu ovogodišnjeg rasta bit će ‘zaslužne’ Indija i Kina, navela je šefica MMF-a.

U 90 posto industrijskih zemalja aktivnost usporava, a to vrijedi i za eurozonu gdje će kamatne stope pritisnuti potražnju, dodala je.

MMF će objaviti proljetne redovne prognoze za gospodarstvo idući utorak. U siječnju prognozirao je da će svjetsko gospodarstvo ove godine porasti za samo 2,9 posto zbog posljedica rata u Ukrajini i kontinuirano visoke inflacije.

U 2022. aktivnost je u svijetu porasla za 3,4 posto.

Izgledi su ipak “manje sumorni” no što se očekivalo u listopadu, zaključio je tada MMF.

“S obzirom na jačanje geopolitičkih napetosti i još uvijek visoku inflaciju, snažan je oporavak i dalje nedostižan”, naglasila je Georgieva u četvrtak.

Pohvalila je strogu monetarnu politiku središnjih banaka, poručivši im da ustraju i da nastave borbu protiv visoke inflacije.

U osvrtu na probleme u bankovnom sektoru, čelnica MMF-a rekla je da su “banke danas općenito jače i otpornije, a regulatori su u proteklim tjednima reagirali iznimno brzo i koordinirano”.

Komentirajte prvi

New Report

Close