Geopolitičke napetosti i nesigurnosti diljem svijeta predstavljaju rizike za financijsku stabilnost europodručja

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2024. u 12:11
'Zadnja milja dezinflacije je najteža', upozorava članica Upravnog vijeća ECB-a Isabel Schnabel/Reuters

Geopolitičke napetosti i nesigurnost zbog izbora diljem svijeta također predstavljaju rizike za financijsku stabilnost europodručja, ocijenila je središnja banka u nedavnom pregledu financijske stabilnosti.

Dok se Europska središnja banka priprema za sastanak u lipnju na valu očekivanja smanjenja kamatnih stopa, članica Upravnog vijeća Isabel Schnabel upozorila je na neizvjesnost oko (očekivanja) uzastopnih smanjenja kamatnih stopa zbog dugotrajnih inflacijskih rizika, piše CNBC.

Iako bi smanjenje stope u lipnju moglo biti opravdano ovisno o pristiglim podacima i projekcijama, stvari su manje izvjesne izvan toga, rekla je Schnabel. ECB je zadržala rekordno visoke kamatne stope na petom uzastopnom sastanku prošlog mjeseca, ali se očekuje da će ih smanjiti na 3,75 posto sa sadašnjih četiri posto na idućem sastanku.

“Put nakon lipnja puno je neizvjesniji. Nedavni podaci potvrdili su da je zadnja milja dezinflacije najteža”, rekla je Schnabel, dodajući da se smanjenje stope u srpnju ne čini opravdanim.

“Nakon toliko godina vrlo visoke inflacije i s inflacijskim rizicima koji su još uvijek nagnuti prema gore, početak procesa popuštanja nosio bi rizik od preranog popuštanja”, napominje. Temeljna inflacija u eurozoni pala je u travnju na 2,7 posto s 2,9 posto.

Tržišta su također trenutno suočena s “vrlo visokom nesigurnošću”, istaknula je Schnabel koja navodi da tržišni sudionici sada očekuju tri smanjenja stopa, za razliku od šest koliko ih je bilo početkom godine.

Geopolitičke napetosti i nesigurnost zbog izbora diljem svijeta također predstavljaju rizike za financijsku stabilnost europodručja, ocijenila je središnja banka u nedavnom pregledu financijske stabilnosti.

“Kratkoročni rizik od duboke recesije popraćene rastućom nezaposlenošću, što je bio glavni izvor zabrinutosti prije šest mjeseci, mnogo je manji iz današnje perspektive”, navodi se. 

Komentirajte prvi

New Report

Close