Sberbank povećao dobit za 153 posto i osjetno smanjio rezervacije

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2021. u 22:00
Aleksandra Buriko, financijska direktorica Sberbanka /REUTERS

Banka je istodobno osjetno smanjila rezervacije za nenaplative zajmove, na 44,2 milijarde rubalja.

Ruska Sberbank izvijestila je u četvrtak da joj je neto dobit u prvom tromjesečju više nego udvostručena, uz snažan skok prihoda i višestruko manje rezervacije za nenaplative zajmove. Najveća ruska banka poslovala je s neto dobiti od 304,5 milijardi rubalja (4,1 milijardu dolara).

U istom razdoblju prošle godine dobit je iznosila 120,5 milijardi rubalja. Operativni prihod prije rezervacija skočio je 16,1 posto, na 589,2 milijarde rubalja. Neto prihod od kamata uvećan je 13,3 posto, na 421,5 milijardi rubalja. Nešto je manje porastao neto prihod od naknada i provizija, za 6,3 posto, na 134,4 milijarde rubalja.

Banka je istodobno osjetno smanjila rezervacije za nenaplative zajmove, na 44,2 milijarde rubalja. U istom prošlogodišnjem razdoblju stavila je na stranu 138 milijardi rubalja.

“Stabilizacija kvalitete imovine u kreditnom portfelju omogućila je znatno smanjenje troškova kreditnog rizika”, rekla je financijska direktorica Sberbanke Aleksandra Buriko. “Snažan početak 2021. godine daje nam osnovu za povećanje naše procjene povrata na kapital na više od 20 posto u tekućoj godini”, dodala je Buriko.

Sberbank je ranije prognozirao da će povrat na uloženi kapital (ROE) ove godine iznositi 18 posto. U prvom tromjesečju skočio je na 24,3 posto, s 10,6 posto u istom lanjskom razdoblju. Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju ožujka 14,3 posto i viša je gotovo pola postotnog boda nego na kraju 2020.

Zdravlje ruskog financijskog sektora pozorno se prati nakon što su banke prošle godine bile prisiljene izdvajati više novca za pokrivanje potencijalnih nenaplativih zajmova u razdoblju pada gospodarstva i slabljenja rublje.

Komentirajte prvi

New Report

Close