Sberbank napušta Hrvatsku, evo što to znači za klijente

Autor: Poslovni.hr , 04. studeni 2021. u 08:23
Foto: Pixsell

Završetak transakcije očekuje se tijekom 2022. godine, po primitku suglasnosti nadležnih nacionalnih i europskih regulatornih tijela.

AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. Kranj i AEC Ltd. potpisali su kupoprodajni ugovor sa Sberbank Europe AG o preuzimanju podružnica u Hrvatskoj (Sberbank d.d.), Srbiji (Sberbank Srbija a.d. Beograd), Sloveniji (Sberbank banka d.d.), Bosni i Hercegovini (Sberbank BH d.d. Sarajevo i Sberbank a.d. Banja Luka) i Mađarskoj (Sberbank Magyarország Zrt.) čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijarde eura. Realizacijom ove akvizicije bankarsko tržište Hrvatske će dobiti snažnu financijsku instituciju i pouzdanog partnera zajednice.

Potpisivanju ugovora prethodio je proces tijekom kojeg je obavljena opsežna analiza. Veliko regionalno prisustvo i iskustvo, jasna vizija budućeg rasta banaka, kao i posvećenost osiguravanju kvalitetne usluge klijentima, rezultirali su time da se AIK Banka a.d. Beograd, Gorenjska banka d.d. i AEC Ltd smatra najatraktivnijim ponuđačem.

Predsjednica Izvršnog odbora AIK Banke a.d. Beograd, Jelena Galić, stavila je poseban naglasak na zajednički rast i daljnji razvoj, uz posvećenost konstantnom unaprjeđenju usluga.

„Nakon uspješno realiziranog preuzimanja Alpha banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji te izlaska na tržište Europske unije, pravimo daljnje korake u tom smjeru i nastavljamo sa strategijom investiranja u ovom dijelu Europe. Na taj način kao grupacija dobivamo dodatnu financijsku snagu i kredibilitet, i postajemo važan partner privredi i tvrtkama koje posluju na više tržišta u regiji. Uz rast poslovanja, naš primarni cilj ostaje da klijentima, kako postojećim tako i novim, pružimo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i suvremene bankarske proizvode kreirane u skladu s njihovim realnim potrebama. Odgovornim poslovanjem, naša bankarska grupa ostvaruje rast na održivoj osnovi, podržavajući profesionalni razvoj svojih zaposlenika, lokalnu sredinu i zajednicu. Brinemo o društvenom i ekonomskom blagostanju, ulažemo u mlade generacije i njegujemo obiteljske vrijednosti i tako kontinuirano osiguravamo održivu budućnost” izjavila je Galić.

Po realizaciji procesa akvizicije Sberbank podružnica u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Mađarskoj, veličina aktive bankarske grupe će biti veća od 11 milijardi eura, čime će zauzeti poziciju jedne od najvećih regionalnih bankarskih grupa.

Završetak transakcije očekuje se tijekom 2022. godine, po primitku suglasnosti nadležnih nacionalnih i europskih regulatornih tijela.

Komentirajte prvi

New Report

Close