Sava osiguranje zaključila je kupnju dva ERGO društva

Autor: Poslovni dnevnik , 04. prosinac 2019. u 22:00
Žarko Fatović, direktor hrvatske podružnice Sava osiguranja

Sava osiguranje ima tržišni udjel od 1,33 posto s premijom od 106,6 milijuna kuna dok ERGO Hrvatska drži 0,65 posto.

Sava osiguranje 1. prosinca ove godine zaključilo je preuzimanje portfelja društava ERGO osiguranje i ERGO životno osiguranje, čime širi prodajnu mrežu i jača udio na hrvatskom tržištu, istaknuto je u srijedu na konferenciji za medije Sava osiguranja.

Kupoprodajni ugovor između Sava osiguranja i dvaju ERGO društava, u vlasništvu njemačke osiguravateljske grupacije, potpisan je još u proljeće 2018. godine, a spajanju društava prethodilo je odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), dok je vrijednost transakcije poslovna tajna.

Udruživanje četvorice
Sava osiguranje nastalo je 2016. udruživanjem Zavarovalnice Maribor, Zavarovalnice Tilia i hrvatskih Velebit osiguranja i Velebit životnog osiguranja, a u potpunom je vlasništvu slovenske Sava osigurateljne grupe, koja posluje već više od 40 godina i jedna je od većih u jugoistočnoj Europi. Direktor hrvatske podružnice Sava osiguranja Žarko Fatović navodi da je ta osiguravajuća kuća u 2019. godini na hrvatskom tržištu imala udio od 1,33 posto, s vrijednošću premija osiguranja od 106,6 milijuna kuna.

Tržišni udio ERGO Hrvatska dosezao je 0,65 posto, s premijom osiguranja od 52,7 milijuna kuna. Fatović poručuje kako očekuju da će spajanjem društava dobiti dobre temelje po pitanju stručnosti, zaposlenika, kao i baze klijenata, a na kojima će se graditi "jedna lijepa priča u budućnosti". Spajanjem jača i prodajna snaga Sava osiguranja, kaže Fatović i napominje da je Hrvatska vrlo dobro pokrivena, uz izuzetak južne Dalmacije, a kako će optimizacijom prodajne mreže biti još efikasniji i kvalitetniji.

Ovom transakcijom broj prodajnih ureda Sava osiguranja u Hrvatskoj će s 30 porasti na 52, a broj zaposlenih povećat će se za 155. Fatović dodaje da se postojećim klijentima ERGO osiguranja tom transakcijom ništa ne mijenja, odnosno zadržavaju sva prava i obveze koja su ranije ugovorili po svojim policama osiguranja. Predsjednik Uprave Sava osiguranja David Kastelic kazao je da je danas povijesni dan za Sava osiguranje u Hrvatskoj jer od sada postaju veći, snažniji i bolji, s ciljem daljnjeg rasta i razvoja.

Više zaposlenika
Poručuje da od danas počinju raditi i na novim planovima i strategijama, a koje će upravo zbog udruživanja društava biti puno lakše ostvariti. "Tek sada počinje posao, moramo postići rezultate da opravdamo naše ambicije pred vlasnicima i širom javnosti", poručio je Kastelic, istaknuvši i da je za preuzimanje ERGO-a vladao veliki interes te da je Sava osiguranje ponudilo najviše.

Preuzimanjem portfelja dvaju ERGO društava, hrvatska podružnica Sava osiguranja širi svoj premijski volumen i tržišni udio, ali i broj zaposlenika po broju prodajnih mjesta diljem Hrvatske. Hrvatska podružnica posluje u više od 50 prodajnih ureda u cijeloj Hrvatskoj. Trenutno zapošljava 357 zaposlenika. Ova osiguravajuća kuća trenutno broji više od 218.000 klijenata.

Komentirajte prvi

New Report

Close