Samo u jednom leasing društvu nisu nađene nepravilnosti

Autor: Ana Blašković , 27. siječanj 2022. u 22:00
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e/M. Habljak/PIXSELL

Riječ je o velikoj leasing aferi u kojoj je Hanfa utvrdila niz nepravilnosti u poslovanju domaćih leasing društava nakon sveobuhvatnog češljanja poslovanja.

Erste & Steiermärkische i Mercedes Benz leasing društva otklonila su “nezakonitosti i nepravilnosti” po nalogu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) prošle godine, objavio je regulator.

Riječ je o velikoj leasing aferi u kojoj je Hanfa utvrdila niz nepravilnosti u poslovanju domaćih leasing društava nakon sveobuhvatnog češljanja poslovanja. Iz Hanfe kažu da su za ukupno 13 leasing društava izdana rješenja za otklanjanje nezakonitosti i nepravilnosti u obračunu kamata.

Dosad je za osam društava izdano rješenje da su nezakonitosti i nepravilnosti otklonjene te je okončan nadzor. U postupku je još pet društava: Impuls leasing, Blue Iris Resolution (bivša HETA), OTP, PBZ te Agram leasing.

Provjera više od 50.000 leasing ugovora sklopljenih tijekom 12 godina otkrila je izniman nered na tržištu. Naplata viših kamata jednostranim i neopravdanim odlukama Uprava ili odbijanja da ih snize u korist klijenta leasing društvima donijela je više od, procjenjuje se 70 milijuna eura nepripadajuće koristi.

Neke procjene govore i o 700 milijuna kuna. Unatoč milijunskoj šteti za klijente i neprocjenjivoj reputacijskoj šteti financijskom sustavu regulator je signalizirao da je više od 90 posto potraživanja otišlo u zastaru, a konačnu odluku o tome trebao bi donijeti sud. U proces se uključilo i Državno odvjetništvo koje je jesenas poručilo da još uvijek provodi izvide.

Hanfa je oštećenim klijentima poručila da nema ovlasti društvima naložiti povrat preplaćenog novca uz preporuku da s društvom s kojim su dogovorili financiranje mogu vidjeti ima li njihov ugovor problematične i netransparentne odredbe o izračunu i mijenjaju visine kamatne stope. Onima nezadovoljnim odgovorom, ostaje obratiti se nadležnom sudu.

Komentirajte prvi

New Report

Close