SAD traži strožeg ‘svjetskog financijskog policajca’

Autor: Poslovni dnevnik , 11. travanj 2019. u 22:00
Ministar financija Steven Mnuchin/REUTERS

Steven Mnuchin naglasio je potrebu za pojačanim nadzorom članica, uključujući i strože uvjete kreditiranja.

Washington zahtijeva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bude još strožiji u nadzoru javnih financija država kojima plasira financijsku pomoć, može se iščitati iz istupa američkog ministra financija Stevena Mnuchina.

Među potrebnim reformama ključna je usmjerenost na uvjete za financijsku pomoć i procjena sposobnosti zemalja da upravljaju dugom, rekao je Mnuchin u izjavi za MMF-ov upravni odbor.

Kritična točka
"Dug gospodarstava u nastajanju prema vjerovnicima na kritičnoj je točci, a razina zaduženosti povećava se i među gospodarstvima s niskim prihodima, gospodarstvima u nastajanju i onim razvijenima", ističe američki dužnosnik. "Netransparentna i neodrživa politika kreditiranja sve više oslabljuje povjerenje ulagača, nagriza sustav upravljanja i odgovornost i koči gospodarski rast", dodaje Mnuchin.

Zahtjevi za "transparentnošću duga" učestali su uoči ovotjednih proljetnih okupljanja MMF-a i Svjetske banke, u kontekstu zabrinutosti da bi naglo povećanje kineskih kredita zemljama u razvoju moglo posijati sjeme financijskih sukoba. MMF je visoku razinu duga ocijenio ključnim rizikom za globalno gospodarstvo koje usporava. Podsjetimo, predsjednica MMF-a Christine Lagarde početkom mjeseca je upozorila da će manevarski prostor mnogih zemalja u slučaju nove recesije biti ograničen s obzirom na visoki javni dug i niske kamatne stope u godinama nakon financijske krize.

 

56 mlrd.

dolara financijske pomoći plasirao je MMF Argentini

Stoga vlade moraju mudrije koristiti instrumente proračunske politike. To znači da moraju uspostaviti bolju ravnotežu između rasta, održivosti duga i socijalnih ciljeva i poduzimati mjere kako bi se snažnijim mehanizmima socijalne zaštite smanjila sve veća nejednakost. Američki ministar financija naglašava da MMF mora biti efikasniji i "nastaviti se razvijati kako bi se mogao nositi s izazovima koji su pred nama". Naglasio je potrebu za pojačanim nadzorom zemalja članica, uključujući i strože uvjete za kreditiranje, "kako bi (MMF) uvjerio članice da efikasno obavlja svoju ključnu zadaću".

Mnuchin pritom navodi primjer Argentine kojoj je MMF odobrio financijsku pomoć u vrijednosti oko 56 milijardi dolara, ističući da su zahtjevi za "rješavanjem slabosti u monetarnoj i fiskalnoj politici pomogli stabilizirati financijska tržišta, postavivši gospodarstvo na put oporavka ekonomskih aktivnosti". 

Načela štedljivosti 
Kreditna politika MMF-a trebala bi uzimati u obzir načela "štedljivosti i kritičnosti uvjeta", kazao je američki dužnosnik. Istaknuo je također da MMF trenutno ima dovoljno novca za obavljanje svoje zadaće, pa ne treba veći doprinos članica. MMF mora – baš kao i vlade diljem svijeta – naučiti kako obaviti više posla s manje raspoloživih kapaciteta i mora biti učinkovitiji, poručio je Mnuchin.

Podržao je ipak obnovu programa zaduživanja kod zemalja članica u slučaju krize. "Najvažnije je voditi računa o tome da MMF ima dovoljno financijskih sredstava da reagira na potencijalne krize. Prema našem mišljenju, MMF trenutno ima dovoljno resursa za obavljanje svojih zadaća, a i zemlje imaju znatne komplementarne resurse za slučaj krize", rekao je Mnuchin. Neki aranžmani za zaduživanje istječu ipak u sljedećih nekoliko godina, priznaje on.

"Radujemo se bliskoj suradnji s MMF-om i drugim članicama na identificiranju mogućnosti za proširenje dijela tih posuđenih resursa kako bi MMF mogao održati primjerenu razinu novca za ispunjavanje svoje misije", dodao je američki  ministar. 

Komentirajte prvi

New Report

Close