Značajna promjena najpoznatije kriptovalute: S opskurne periferije bitcoin ulazi u konvencionalne financije

Autor: Mario Gatara , 15. siječanj 2024. u 11:20
SEC ne odustaje od tvrdnje da je tržište kripto valuta iz perspektive malih ulagača pravo minsko polje/Reuters

Nakon punih deset godina iščekivanja, Komisija za vrijednosne papire bila je prisiljena na kapitulaciju, blagoslovivši 11 novih ETF-ova koji će investitorima pružiti mogućnost ulaganja u bitcoin.

Zabavnom igrom sudbine, američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) dvaput je prošlog tjedna obznanila dugo iščekivanu odluku kojom dopušta listanje bitcoin ETF-ova na burzi; prvi puta u utorak, zahvaljujući zaigranom hakeru koji je privremeno uspio preuzeti kontrolu nad korisničkim računom SEC-a na društvenoj mreži X, a drugi puta samo dan kasnije, i to stvarno.

U srijedu je, naime, isticao i formalan rok za donošenje odluke, a SEC je na kraju ispunio očekivanja. Zapravo, bilo bi točnije ustvrditi kako i nije imao previše izbora – jedina je alternativa bila tek (kraća) odgoda odluke, pa je Komisija jednostavno odlučila presjeći stvari, odlučivši se na taktički uzmak pred pravosuđem.

Dakako, cijena bitcoina je u oba navrata živnula (zajedno s gomilom drugih kripto valuta), doguravši do 47 tisuća dolara i najviše razine još od kraja 2021. godine, odražavajući visoka očekivanja optimista koji vjeruju da će potpis etabliranih igrača s Wall Streeta isprovocirati snažan priljev svježeg kapitala u smjeru najpoznatije kripto valute.

47

tisuća dolara iznosila je vrijednost bitcoina nakon odluke SEC-a

Tko želi, može kockati
U pozadini cijele priče je pravna bitka koju je SEC izgubio još u kolovozu prošle godine, prethodno odbijajući dati zeleno svjetlo za konverziju Grayscale Bitcoin Trusta u ETF. Gary Gensler, prvi čovjek Komisije, uporno je gurao u prvi plan argument sigurnosti, tvrdeći kako je tržište kripto valuta iz perspektive malih ulagača pravo minsko polje.

Argument, naravno, ima poprilično težinu, a primjera manipulacije napretek, no sud je ipak stao na stranu tužitelja, mišljenjem kako je riječ o diskriminaciji. Ili u prijevodu, ako se mali ulagači žele kockati, imaju pravo odabira (žele li to učiniti putem dionica, bitcoina ili nekog drugog financijskog instrumenta).

Njušeći krv, nakon presude je gomila renomiranih financijskih institucija predala dokumentaciju za pokretanje bitcoin ETF-a. U tom uglednom društvu su i divovi među institucionalnim investitorima poput BlackRocka, Invesca i Franklin Templetona, kao i niz manjih igrača (kao što su Ark Investment Management i Bitwise).

Otvorena vrata svježem kapitalu

Optimisti vjeruju kako će nova generacija ETF-ova, naslonjena na klasičnu financijsku arhitekturu, privući puno više kapitala i potaknuti nastavak pozitivnog trenda kripto valute.

Njihov je rezon posve logičan: ako Grayscale Bitcoin Trust doista postane ETF dostupan širokim narodnim masama, onda nema nikakve prepreke da isti instrument investitorima ponude i drugi. I bi tako. U srijedu je odobreno ukupno 11 aplikacija koje predvodi Grayscale, a trgovina bi mogla započeti već ovoga tjedna. Svi su oni krenuli u bespoštedni rat za naklonost investitora, nudeći iznimno niske naknade za upravljanje koje samo u iznimnim slučajevima prelaze 0,5 posto.

Istodobno, Gensler ni ovoga puta nije propustio upozoriti ulagače na brojne rizike inherentne kripto valutama, istaknuvši kako je riječ o “špekulativnoj imovini koja zauzima istaknuto mjesto u ilegalnim aktivnostima poput pranja novca i financiranja terorizma”.

Vijest su poklonici kripto valuta već požurili označiti kao povijesni trenutak i prekretnicu kojom se bitcoin, nakon više od deset godina (sve je počelo inicijalnim zahtjevom Winklevoss blizanaca još u srpnju 2013. godine) pomiče s opskurne periferije u mainstream, zapakiran u konvencionalnu ETF ambalažu koja ulaganje u bitcoin posrednim putem dopušta – svima.

Za one neupućene, riječ je o modelu u kojem ETF (exchange-traded fund) kupuje određenu aktivu (u ovom slučaju bitcoin), dok investitori kupuju dionice ETF-a, i na taj način neizravno ulažu u bitcoin, odnosno osiguravaju izloženost oscilacijama cijene bitcoina.

Oprez, strah ili neznanje
Nedvojbeno je riječ o krupnom iskoraku: (američki) investitori koji su, iz opreza, straha ili neznanja, dosad zaobilazili kripto novčanike i virtualne platforme za trgovinu, mogli su se kladiti na kripto bilo ulaganjem u dionice kompanija koje su grozničavo kupovale bitcoin (MicroStrategy) ili u ETF-ove aktivne na tržištu terminskih ugovora, koji također zaobilaze izravnu trgovinu kripto valutama (cash-settled) i predstavljaju svojevrsni surogat cijene bitcoina.

Prvi takav, ProShares Bitcoin Strategy ETF, pojavio se na burzi još u listopadu 2021. godine, i trenutno upravlja aktivom teškom dvije milijarde dolara. Optimisti vjeruju kako će nova generacija ETF-ova, naslonjena na konvencionalnu financijsku arhitekturu, privući puno više kapitala, i potaknuti nastavak pozitivnog trenda.

Zapravo, teško je prikladno dočarati groznicu koja već mjesecima trese kripto sferu, u iščekivanju kapitulacije SEC-a; prema uvriježenom mišljenju, ovo je ključni korak ka raširenoj upotrebi bitcoina.

A onda opet, jednako optimistične najave prethodile su i listanju ProShares Bitcoin Strategy ETF-a. Slučajno ili ne, baš otprilike tada je cijena bitcoina dosegnula povijesni vrhunac, preskočivši granicu od 60 tisuća dolara, nakon čega je uslijedila duboka korekcija, obilježena krahom povećeg broja online platformi. Zagrižene sljedbenike to očito nije pokolebalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close