Ruski energetski div počeo puniti skladišta plina namijenjenim Europi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. studeni 2021. u 14:41
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Neki tvrde da je Rusija smanjila isporuke plina u Europu kako bi pojačala pritisak na Njemačku da izda certifikat za plinovod Sjeverni tok 2 koji je razljutio neke njemačke saveznike.

Ruski proizvođač plina Gazprom priopćio je u utorak da je počeo puniti skladišta plinom namijenjenim prodaji na europskom tržištu, što bi moglo stišati bojazni od nestašice tog energenta na pragu zime.

Kompanija je objavila da je odobrila plan punjenja pet podzemnih skladišta plinom u ovom mjesecu, navodi se u priopćenju za javnost objavljenom u utorak, uz napomenu da je posao punjenja već počeo.

Cijene plina naglo su porasle u posljednje vrijeme zbog bojazni od nestašice i ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je u listopadu Gazpromu da poveća isporuke Austriji i Njemačkoj. Šef kompanije Aleksej Miller rekao je tada da će to biti moguće od 8. studenog, podsjeća dpa.

Gazprom se našao na udaru žestokih kritika u Europi i mnogi dužnosnici tvrde da se nije adekvatno pripremio za europsku potražnju.

Moskva odbacuje optužbe i vraća lopticu, tvrdeći da na Starom kontinentu nisu adekvatno obnovili zalihe nakon prošlogodišnje oštre zime.

Neki tvrde da je Rusija smanjila isporuke plina u Europu kako bi pojačala pritisak na Njemačku da izda certifikat za plinovod Sjeverni tok 2 koji je razljutio neke njemačke saveznike. SAD, Ukrajina i Poljska poručivali su tako da Moskva koristi plin kao oružje u geopolitičkoj borbi za utjecaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close