Ruske veze prepreka za OTP u Sloveniji

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2022. u 22:00
Preuzimanjem NKBM-a mađarski bi kreditor postao najveći na tržištu Slovenije/Reuters

Mađarski zajmodavac još nema odobrenje za preuzimanje NKBM banke.

Veze koje idu sve do Kremlja nova su prepreka zbog koje OTP banka ne može preuzeti vodeću poziciju na slovenskom bankovnom tržištu.

Godinu dana otkako je mađarska banka ugovorila kupnju mariborske NKBM banke, čime bi postala najveća banka u Sloveniji, središnja banka to još nije odobrila, a navodno se analizira važnost činjenice da je suvlasnik OTP-a jedan od ruskih oligarha blizak Putinu.

Informaciju koja se pojavila u medijima prvi je objavio istraživački portal “Necenzurirano”, koji podsjeća da gotovo milijardu eura vrijedan posao koji je OTP sklopio s američkim fondom Apollo o preuzimanju druge najveće banke u Sloveniji još nije dobio zeleno svjetlo financijskog regulatora te da se postupci mogu dodatno oduljiti zbog ruskog vlasništva u mađarskoj banci i rata u Ukrajini.

Banka OTP, navodi portal, tijesno je povezana s Rusijom, a njen drugi dioničar po veličini je ruski oligarh Megdet Rahimkulov, nekadašnji šef predstavništva Gazproma u Budimpešti i čovjek koji je niz godina imao odlične veze u Kremlju.

Uspije li dobiti odobrenje slovenskog financijskog regulatora i Europske središnje banke (ECB) koja u tom postupku sudjeluje jer je NKBM uz Novu Ljubljansku banku NLB jedna od tzv. sistemskih banaka važnih za financijski sustav, OTP bi u Sloveniji po snazi preskočio NLB.

Rat u Ukrajini dodatno je zakomplicirao davanje zelenog svjetla mađarskoj banci jer ECB stavlja pod povećalo banke povezane s Rusijom, što može dodatno produžiti dovršetak posla, piše portal “Necenzurirano” i dodaje da će to sigurno utjecati na prosudbu je li OTP primjeren vlasnik za drugu najveću slovensku banku, nakon što je ojačao kupnjom nekadašnje Abanke i SKB banke.

U slovenskoj središnjoj banci naveli su u vezi s nagađanjima o razlozima kašnjenja odluke, da prema slovenskom zakonu o bankarstvu i europskoj direktivi pri odluci moraju u takvim slučajevima voditi računa i o ugledu potencijalnog vlasnika, te zahtjevima adekvatnosti kapitala, ali i drugim rizicima.

”Dodatnim rizikom ocjenjujemo neizvjesnost oko prihvaćanja dodatnih sankcija koje bi posredno mogle utjecati na mogućnost banke da osigura potreban kapital, te dodatni operativni rizik zbog realizacije sankcija u praksi”, navela je u priopćenju slovenska središnja banka, misleći na moguće nove sankcijske pakete protiv Rusije i osoba povezanih s Putinovim režimom.

Komentirajte prvi

New Report

Close