Rujanski rast ‘spasio’ ukupnu sliku fondovske industrije

Autor: Tin Bašić , 23. listopad 2012. u 10:44
Prošloga je mjeseca ukupna neto imovina dosegnula 12,39 milijardi kuna

Imovina kojom upravljaju investicijski fondovi od početka ove godine porasla je ukupno 468,2 milijuna kuna.

Rast neto imovine domaćih investicijskih fondova u rujnu razlog je pozitivnog predznaka ovogodišnje fondovske statistike. Prošloga je mjeseca neto imovina fondova zabilježila rast od 532,78 milijuna kuna u odnosu na kolovoz i popela se na 12,39 milijardi kuna. No ukupna devetomjesečna slika dosta je slabija. Imovina kojom upravljaju investicijski fondovi od početka ove godine porasla je ukupno 468,2 milijuna kuna. Po tome je vidljivo da je sam rujan zaslužan za pozitivan predznak kretanja imovine cijele fondovske industrije. Stvari su najviše su "pogurali" novčani fondovi. Prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), od ukupno 103 aktivna fonda vodećih 11 mjesta po rastu imovine upravo su zauzeli novčani fondovi, što ukazuje na to da je na domaćem tržištu kapitala izražen konzervativan način ulaganja. Najveći skok imovine u rujnu, promatrano u apsolutnim iznosima, imao je novčani fond PBZ Investa.

Prvak je PBZ novčani

Imovina mu je skočila 171,8 milijuna kuna, što je rast od 15 posto u odnosu na kolovoz. Ako se promatra na ovogodišnjoj razini, PBZ novčani apsolutno je dobitnik fondovske industrije. Imovina mu je u prvih devet mjeseci skočila ukupno 360,69 milijuna kuna, što je dvostruko više od drugoplasiranog. Ukupna imovina pod upravljanjem tog fonda na kraju rujna iznosila je 1,31 milijardu kuna. Dobar rujanski rezultat imao je i HPB novčani fond kojemu je imovina porasla čak 60,2 posto u odnosu na mjesec prije. Naime, neto imovina porasla je za 117,6 milijuna kuna i na kraju mjeseca iznosila je 313 milijuna. Još je jedino Raiffeisen Cash imao troznamenkasti rast imovine u rujnu. Hanfini podaci pokazuju da je tom fondu imovina porasla 115,5 milijuna kuna i iznosila je 966,5 milijuna. Od ostalih novčanih fondova najveći od njih – ZB plus, imao je mjesečni rast imovine od 61,3 milijuna kuna. Ako se kretanje imovine tog fonda promatra na ovogodišnjoj razini, imovina mu je porasla ukupno 168,4 milijuna. Unatoč tomu što su novčani fondovi bili najzanimljiviji način ulaganja i time prikupili najviše ulagača, jedan novčani fond imao je, na razini industrije, najlošiji rezultat u rujnu. Fondu VB Cash neto imovina se smanjila za 24,8 milijuna kuna i na kraju mjeseca iznosila je 219,7 milijuna. Drugi najlošiji mjesečni rezultat imao je obveznički fond ZB bond kojemu se neto imovina smanjila za 13,3 milijuna kuna. Krajem mjeseca iznosila je 163,8 milijuna. Što se tiče dioničkih fondova, imovina im je u rujnu, u odnosu na kolovoz, pala za 12,1 milijun kuna. U prvih devet mjeseci ove godine imovina tih najrizičnijih investicijskih fondova pala je za 329,3 milijuna kuna. Dionički su fondovi u rujnu upravljali sa 2,1 milijardu kuna. Prošle je godine u istom razdoblju imovina bila 557,5 milijuna kuna viša.

'Otišlo' milijardu kuna

Unatoč pozitivnom općem stanju fondovske industrije u 2012., promatra li se kretanje imovine fondova unatrag godinu dana, situacija je znatno lošija. Od rujna prošle godine iz domaćih investicijskih fondova "nestalo" je milijardu kuna. Neto imovina svih fondova prije godinu dana iznosila je 13,39 milijardi kuna, a krajem ovog rujna 12,39 milijardi.

Komentirajte prvi

New Report

Close