Rješavaju ponajveći problem aditivne industrije – razjedinjenost tržišta

Autor: Jadranka Dozan , 04. listopad 2021. u 22:01
U Trideru, 
(na slici direktor Gordan Razumić i principal pri Fondu Stevica Kuharski) stvaraju, kažu, kompletan ekosustav unutar proizvodnog lanca omogućavajući povezivanje i suradnju svih subjekata u njemu, Foto: 
PD

Tvrtka s platformom za spajanje dobavljača i kupaca u 3D printanju i CNC-u primila 325.000 € od Fil Rougea.

Fil Rouge Capital, fond rizičnog kapitala koji je od početka rada u srpnju 2019. odradio ukupno više od sto ulaganja u nekoliko kategorija startupa, realizirao je još jedno ulaganje, treće u posljednja četiri mjeseca. Nakon što je u lipnju investirao 250.000 eura u OmoLab, tvrtku za razvoj inovativnih asistivnih rješenja za osobe s teškoćama čitanja, a u srpnju s 200.000 eura podržao plan razvoja jedinstvenog alata za Unity 3D platformu startup tvrtke SpectreXR, najnoviji ulagački projekt je – Tridero Tech.

Most od istoka do zapada

Tridero je platforma za povezivanje dobavljača i kupaca u aditivnoj (3D printing) i CNC industriji, za čiji je daljnji rast i razvoj investicijom Fil Rougea osigurano 325.000 eura. Platforma je nastala prije godinu i pol, a od početne ideje i izgradnje stigla je na više od 1300 registriranih poslovnih korisnika iz Hrvatske i inozemstva. Investicija FRC-a tvrtki bi trebala pomoći u ostvarenju plana širenja na nova tržišta, prvenstveno istočne Europe te biti most prema povezivanju sa zapadnom.

“Sa svojom ekspertizom u aditivnoj proizvodnji te strojnoj obradi metala, plastike, gume, tekstila i drva Tridero postaje sveobuhvatna platforma industrijske proizvodnje za povezivanje dobavljača materijala, proizvođača i krajnjih kupaca”, objašnjavaju. Na platformi postoji i industrijski oglasnik gdje registrirani korisnici mogu objavljivati kupnju i prodaju strojeva, opreme, alata i drugih industrijskih proizvoda. Usto, dodaju, ona služi i kao odličan marketinški alat za male i srednje tvrtke koje žele podići svoju vidljivost i lakše stupiti na globalno tržište. U vezi s najnovijom investicijom naglašava se da je aditivna industrija, laički poznatija kao industrija 3D printanja, jedna od najbrže rastućih u svijetu, sa sve većom primjenom u industrijama poput autoindustrije, medicine, energetike, ali je i komplementarna i s tradicionalnim industrijama obrade metala i plastike.

Gordan Razumić, osnivač i direktor Tridero Techa reći će da u odnosu na konkurenciju koja cijeli taj sustav “centralizira i zatvara u sebe, Tridero rješava jedan od najvećih problema u aditivnoj industriji – razjedinjenost tržišta”. Stvaraju, kaže, kompletan ekosustav unutar proizvodnog lanca omogućavajući povezivanje i suradnju subjekata na svim pozicijama u lancu.

Vide svoju priliku

Razumić napominje da je sve prisutniji trend da strane tvrtke izvan Europe u nastojanju da uđu na europsko tržište koriste takve platforme kao glavni alat jer imaju direktan pristup provjerenim i njima zanimljivim tvrtkama. Kako na sličan način i poduzeća iz zapadne Europe traže dobavljače s istoka, upravo u tome osnivač i direktor Tridero Techa vidi priliku. Zahvaljujući FRC-u tvrtka je u rekordnom vremenu prošla kroz sve tri razvojne faze unutar Fil Rougea, od Startup Schoola, preko Acceleratora pa sve do prve VC investicije, kaže Razumić. Dakle, primila je sva tri kruga ulaganja, od startup investicije, Akceleratora pa do VC ulaganja.

I Stevica Kuharski, principal pri Fil Rouge Capital fondu, kaže da je zadovoljan i ponosan što FRC u svom portfelju ima Tridero Tech, to prije što je to i prva tvrtka koja je prošla kroz sve tri faze financiranja fonda.

Komentirajte prvi

New Report

Close