RH među zemljama s najvećim rastom proizvođačkih cijena

Autor: Poslovni.hr , 03. kolovoz 2023. u 21:59
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju pale za 3,4% u eurozoni i za 2,4% u EU.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u eurozoni i EU pale su i u lipnju, šesti mjesec zaredom, a Hrvatska je bila među zemljama s najvećim rastom, pokazali su u četvrtak podaci Eurostata. U eurozoni i EU proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u lipnju manje za 0,4% u odnosu na svibanj kada su potonule za 1,9%, izračunao je Eurostat.

Znatno blaži pad odražava pojeftinjenje energije za samo 0,5% u eurozoni i za 0,4% u EU. Najviše su pale cijene intermedijarnih dobara, za 0,7% u eurozoni i za 0,8% u EU, nešto blaže nego u prethodnom mjesecu. Najizrazitiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na mjesečnoj razini bilježila je u lipnju Mađarska, za 2,5%. Najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježen je pak u Irskoj (4%), a slijede Hrvatska i Švedska gdje su bile za 1,3% odnosno za 1,2% više nego u svibnju, navodi Eurostat.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju pale za 3,4% u eurozoni i za 2,4% u EU. U svibnju su smanjene za 1,6% u zoni primjene zajedničke europske valute. Daleko najveći pad cijena zabilježen je u energetskom sektoru, za 16,5% u eurozoni i za 14% u EU. Najviše su pak porasle cijene u sektoru netrajnih potrošačkih dobara, za 8,9% u eurozoni i za 9% u EU. Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda bile su u eurozoni i EU više oko 2,5% nego u prošlogodišnjem lipnju.

Najviše su u lipnju na godišnjoj razini pale cijene industrijskih proizvoda u Irskoj, za 17,1%, a najviše su rasle u Mađarskoj (29,5%). U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju bile više za 4,2% nego u istom lipnju 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close