Rezultati natprosječni, a u 2020. slijede manji prinosi

Autor: Stela Lechpammer/VL , 20. siječanj 2020. u 22:00
Predstavnici UMFO-a Dubravko Štimac (PBZ/CO), Damir Grbavac (Raiffeisen), Petar Vlaić (Erste Plavi) i Kristijan Buk (AZ) o poslovanju u 2019./TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

Sve je jasnije da drugi mirovinski stup donosi koristi za svoje članove, kaže predsjednik UMFO-a i Uprave PBZ CO-a Štimac.

Natprosječne rezultate ostvarili su obvezni mirovinski fondovi (OMF) u prošloj godini, no već se u ovoj očekuju manji prinosi.

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) predstavila je jučer poslovne rezultate za 2019. koji pokazuju da su prilike na svjetskim financijskim tržištima najviše pogodovale fondovima kategorije A, koji najviše imovine ulažu u dionice. Oni su ostvarili prosječni godišnji prinos od 13,22%, dok su fondovi kategorije B u kojima štedi 95% građana, ostvarili godišnji prinos od 9,04%.

Fondovi kategorije C u koje ulažu oni s pet i manje godina do mirovine, ostvarili su prinos od 5,43%. "To su dobri rezultati, članovi mogu biti zadovoljni", rekao je Dubravko Štimac, predsjednik UMFO-a i predsjednik Uprave PBZ Croatia osiguranje. Osvrnuo se i na drugi mirovinski stup, istaknuvši da je sve jasnije da on donosi koristi za svoje članove. "Oko 50% onih koji ovih dana odlaze u mirovinu, a imaju pravo izbora između kombinirane i mirovine iz prvog stupa, bira prvu varijantu jer je veća", rekao je Štimac.

UMFO je objavio i kako se 1521 korisnik, koji je dosad mogao birati, odlučio za kombiniranu mirovinu iz I. i II. stupa, a očekuje se povećanje postotka. Rezultati OMF-a, koji upravljaju mirovinskom štednjom više od dva milijuna građana i imovinom od gotovo 112 milijardi kuna, u skladu su s trendovima u svijetu. Iza nas je povoljna godina na tržištu kapitala, unatoč međunarodnim trgovinskim razmiricama. I u 2020. se očekuju pozitivne brojke, no niži prinosi.

UMFO se izjasnio da očekuje više prilika za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo. Obvezni mirovinski fondovi u 18 godina štednju su uvećali za oko 42 milijarde kuna, no UMFO upozorava da se paradigma ulaganja potpuno promijenila te je završilo vrijeme lagane zarade na obveznicama. Godinama su se tako mogli ostvarivati visoki prinosi uz što manji rizik, no sve mijenja činjenica da su kamatne stope povijesno niske.

"Godine 1995. moglo se ostvariti 7,5% prinosa ulaganjem isključivo u obveznice, no onda su stope počele padati i već je 2005. samo polovica ulaganja moglo biti u obveznice za isti prinos. U 2015. samo je 12% ulaganja moglo biti u obveznice", objasnio je Petar Vlaić, predsjednik Uprave Erste Plavi.

No, UMFO je istaknuo da u 2020. mirovinski fondovi vide priliku za ulaganje u infrastrukturne projekte, a računaju i na moguće privatizacije i dokapitalizacije, te ulaganja u perspektivne privatne kompanije… "Optimizam na domaćem tržištu raste, a iako su volumeni na zagrebačkoj burzi i dalje niski, njezin indeks raste", zaključio je Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close