Rekordni kvartal za UniCredit, dioničari dobivaju 5,2 milijarde eura

Autor: Poslovni dnevnik , 31. siječanj 2023. u 22:00
Znatno su smanjene rezervacije za nenaplative kredite, za 36,5 posto/Reuters

Talijanska banka objavila rezultate za prošlu godinu koji su uvelike nadmašili očekivanja.

Talijanska banka UniCredit objavila je jučer rezultate za prošlu godinu, koji su – prema korporativnim tvrdnjama – na godišnjoj razini najbolji u zadnjih deset godina. K tome, rezultati za četvrti kvartal su rekordni, dodali su iz UniCredita.

Dobit i prihod talijanske banke UniCredit snažno su porasli u 2022. godini zahvaljujući višim kamatnim prihodima i smanjenim rezervacijama za nenaplative kredite, pokazalo je poslovno izvješće objavljeno u utorak.

Poslovanje u Rusiji
Kada se isključi poslovanje u Rusiji, neto dobit bila je lani veća za 64 posto nego u 2021., poskočivši na 5,4 milijarde eura. Ukupni prihod porastao je 10 posto, na 19,1 milijardu eura. Neto prihod uvećan je 14,7 posto, na 18,1 milijardu eura.

Neto prihod od kamata poskočio je 16 posto, na 9,9 milijardi eura. Prihod od naknada bio je neznatno veći nego u 2021., dosegnuvši 6,76 milijardi eura. Dobit od trgovanja poskočila je 37,1 posto, na 2,1 milijardu eura.

Vlasnica Zagrebačke banke lani je znatno smanjila rezervacije za nenaplative kredite, za 36,5 posto, na milijardu eura. Kada se uključi poslovanje u Rusiji, UniCreditova neto dobit porasla je lani za 47,7 posto, na 5,2 milijarde eura. Ukupni prihod uvećan je 13,6 posto, na 20,3 milijarde eura. Neto prihod od kamata porastao je 18,6 posto, na 10,7 milijardi eura.

19,1

milijardu eura iznosio je lani ukupni prihod UniCredita

Bančino poslovanje u Rusiji zaključilo je prošlu godinu s neto gubitkom od 220 milijuna eura, uz troškove rezervacija za nenaplative kredite od 882 milijuna eura. U 2021. iznosili su 39 milijuna eura. Talijanska banka bilježila je na kraju prošle godine stopu adekvatnosti kapitala od 16 posto, veću za jedan postotni bod nego u 2021.

UniCredit u ovoj godini očekuje neto prihod od maksimalno 18,5 milijardi eura. Neto prihod od kamata trebao bi iznositi najviše 11,3 milijarde eura, a neto dobit biti uglavnom na razini prošle godine.

Prihod od kreditiranja
Na kvartalnoj razini ostvaren je neto prihod u četvrtom kvartalu od 4,7 milijardi eura što je povećanje od 35 posto na godišnjoj razini. Neto kamatni prihod povećan je 41 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 3,2 milijarde eura.

Međutim, naknada je naplaćeno 1,6 milijardi eura što je 4,4 posto niže nego godinu ranije. Neto dobit u zadnja tri mjeseca prošle godine dosegla je 1,4 milijardi eura što je dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju.

Banka je objavila da je prihod od kreditiranja skočio 38 posto na kvartalnoj razini te 43 posto na godišnjoj razini. Rezultat je to oštrije monetarne politike koja je proširila razliku između kamata koje banka naplaćuje na plasmane i novac koji prikuplja od štediša.

UniCredit je ranije najavio da će dioničarima kroz isplatu dividende i otkup dionica vratiti više od 16 milijardi eura do 2024. godine. Dioničari su dobili 3,75 milijardi eura iz dobiti za 2021. godinu, a banka je najavila kako namjerava isplatiti 5,25 milijardi eura iz rezultata za prošlu godinu.

UniCredit je i dalje prisutan u Rusiji, iako je prekograničnu izloženost tom tržištu smanjio za 66 posto. Izvršni direktor Andrea Orcel izjavio je kako u banci više ne promatraju Rusiju kao izvor volatilnosti, prenosi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close