Regulator dao zeleno svjetlo za rad Hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu

Autor: Ana Blašković , 16. srpanj 2020. u 22:00
Renata Gecan Milek, članica Uprave HR MOD-a/DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Državni MOD u narednih pet godina vodit će Renata Gecan Milek i Blaženka Križanac kojima je regulator odobrio mandate.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je dala dozvolu za rad je Hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu, u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Tim potezom na tržište ulazi tek drugo osiguravajuće mirovinsko društvo u Hrvatskoj koje će isplaćivati mirovine iz štednje u drugom stupu i trećem stupu, odnosno iz obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Državni MOD u narednih pet godina vodit će Renata Gecan Milek i Blaženka Križanac kojima je regulator na istoj sjednici odobrio mandate.

Država svoje mirovinsko osiguravajuće društvo pokreće s temeljnim kapitalom od 23,1 milijun kuna s očekivanjima postupnog rasta aktive već ove godine, a u dobiti u narednim godinama.

Poslovni planovi uporište imaju u izvjesnom značajnom porastu osiguranika (premda tek za 7-8 godina) iz drugog stupa koji će steći uvjete za isplatu mirovina.

Osim penzija, Hrvatski MOD moći će obavljati i druge poslove vezano za poslove mirovinskog osiguranja uz prethodno odobrenje ili suglasnost Hanfe.

Novi korak

Regulator smatra da je ulazak novog igrača na tržište uz, dosad jedini Raiffeisen MOD, važna promjena u mirovinskom sustavu jer se nakon 17 godina prelazi na okvir s više društava za isplatu.

“Time se osiguranicima koji su štedjeli u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima nudi mogućnost odabira s kojim će društvom potpisati ugovor o mirovini i koje će društvo za njih u ponudi, modelu i visini naknada biti optimalno i povoljnije”, kažu u Hanfi.

23,1

milijun kuna iznosi temeljni kapital Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva

Kako je Poslovni dnevnik nedavno pisao, dok s jedne strane konkurentnost budućim umirovljenicima donosi mogućnost izbora onog povoljnijeg, za igrače na tom tržištu znači veću raspodjelu rizika i osiguranje dugoročne stabilnost mirovinskog sustava koji raste na temelju individualizirane kapitalizirane štednje.

Više igrača u budućnosti

U Hanfi vjeruju da bi se trend ulazaka na taj dio mirovinskog tržišta mogao još podebljavati jer “sve veći broj građana koji će dobivati mirovinu posebno iz drugog stupa otvara prilike da u narednom periodu dođe do još većeg interesa za osnivanjem novih društava u narednim godinama”.

Na kraju ožujka 2020. ukupna aktiva Raiffeisenovog MOD-a porasla je za 61,5 posto, a dobit za više od 180 posto na godišnjoj razini i to zahvaljujući ponajviše porastu prihoda od doznaka mirovinskih društava zbog povećanja broja korisnika i ugovora obveznog osiguranja za 46 posto.

Čak 86 posto ukupne imovine za pokriće tehničkih pričuva uloženo je u državne obveznice dok se u strukturi mirovina koje isplaćuje najveći broj odnosi na isplate pojedinačnih doživotnih starosnih mirovina.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close