‘Regija drastično usporava, Hrvatski BDP past će 1,9 posto’

Autor: Tin Bašić , 28. listopad 2012. u 22:01
Regija je neposredno izložena krizi eurozone

Pad Hrvatske u ovoj godini odraz je općeg nedostatka konkurentnosti gospodarstva, napominje se u novoj analizi EBRD-a.

Gospodarska situacija u Hrvatskoj i dalje je vrlo teška, smatra Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) koja je snizila procjene gospodarskog rasta u tranzicijskim zemljama, pa tako i Hrvatskoj. "BDP je u prvome tromjesečju kliznuo 1,3 posto, odnosno 2,1 posto u drugome kvartalu zbog pada inozemne i domaće potražnje. Stoga će ukupni rast Hrvatske u 2012. godini biti negativan, što je odraz općeg nedostatka konkurentnosti gospodarstva", pišu analitičari EBRD-a u najnovijoj analizi "Regional Economic Prospects". Hrvatski bi BDP tako trebao ove godine pasti za 1,9 posto, dok u idućoj godini banka ipak očekuje pozitivan trend odnosno rast od 1,2 posto. Inflacija bi ove godine trebala iznositi 3,2 posto. U analizi objavljenoj u srpnju, EBRD je pak smatrao da će BDP ove godine pasti 1,2 posto, dok su za iduću predviđali rast 1,5 posto. Za nas jedina ohrabrujuća okolnost koju u novoj analizi navodi banka je ulazak u Europsku uniju, što bi, komentiraju, trebalo pomoći u oživljavanju povjerenja i investicija.

Usporedne analize

EBRD je posljednja u nizu financijskih institucija koja je srezala svoja očekivanja rasta domaćeg gospodarstva. Međunarodni monetarni fond (MMF) početkom mjeseca je objavio da će hrvatski BDP pasti 1,1 posto, što je dvostruko lošije od njihovih očekivanja u travnju. Tada su smatrali da će gospodarstvo pasti 0,5 posto.Za iduću godinu nešto su konzervativniji od EBRD-a, smatraju da će gospodarski rast u Hrvatskoj iznositi jedan posto. No kada su pak u pitanju domaći ekonomski analitičari, prognoze su pesimističnije. I Zdeslav Šantić iz SG – Splitke banke i Hrvoje Stojić iz Hypa smatraju da će Hrvatska ovu godinu zaključiti gospodarskim padom od dva posto. Mišljenja im se, doduše, bitno razlikuju kad je u pitanju 2013. godina pa bi prema Šantiću, BDP trebao rasti 0,5 posto, dok Stojić ne vjeruje u promjenu trenda i predviđa pad od 1,5 posto.

Slijedi olakšanje?

Sagledava li stanje na razini cijele tranzicijske regije, gospodarstvo se ove godine drastično smanjilo, upozorava EBRD navodeći da će rast 2012. iznositi 2,7 posto naspram lanjskih 4,6 posto. Iduće bi godine situacija ipak mogla biti nešto bolja, razvojna banka predviđa rast od 3,2 posto. U analizi EBRD-a naglašava se kako su mnoge zemlje središnje Europe i Baltika (CEB), kao i one na jugoistoku Europe (SEE), uključujući i Ukrajinu, neposredno izložene eurozoni i krizi koja tamo vlada.Izvoz i izravna inozemna ulaganja, kao i financiranje banaka od matica iz eurozone, u spomenutim će regijama nastaviti s padom. "Dok su očekivanja za eurozonu sve lošija, regije CEB i SEE nastavit će ove godine usporavati još i više nego što se to dosad predviđalo", piše u analizi EBRD-a. U negativnom kontekstu posebno ističu Hrvatsku, Mađarsku i Sloveniju napominjući da će se recesija nastaviti produbljivati, a očekuje se i da će inače otporno poljsko gospodarstvo rasti sporije. U Sloveniji EBRD očekuje snažan pad gospodarstva u ovoj godini, čak 2,5 posto, a minus od dva posto očekuje se i 2013. godine. Mađarski BDP ove će godine pasti 1,5 posto, ali iduće će, smatra EBRD, rasti 0,4 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close