Švicarci 10. lipnja odlučuju hoće li središnja banka jedina stvarati novac

Autor: Tomislav Pili , 26. svibanj 2018. u 12:27
Komercijalne banke kreiraju 90 posto franaka u optjecaju/FOTOLIA

Referendum o revoluciji u kreditiranju.

Građani Švicarske izaći će 10. lipnja na referendum kojim se zahtijeva radikalna promjena načina kreditiranja.

Inicijatori referenduma traže da središnja banka SNB bude jedina odgovorna za stvaranje novčane mase jer su trenutno 90 posto franaka u optjecaju elektroničkim putem kreirale komercijalne banke.

Njima bi bilo dopušteno plasiranje kredita samo od novca dobivenog iz dugoročnih štednih depozita, kupnjom na tržištu novca ili posudbom od SNB-a.

U tom bi se slučaju promijenila i uloga SNB-a u vođenju monetarne politike koja bi se svela na upravljanje novčanom masom, a ne više mijenjanje kamatnih stopa radi poticanja potražnje za kreditima. Zagovornici smatraju kako će to bankovni sustav učiniti otpornijim na krize. U sadašnjim okolnostima banke previše kreditiraju tijekom ekonomskog rasta, a premalo tijekom recesije. Novi sustav povratio bi stabilnost kreditnih plasmana, tvrde zagovornici.

Bankovni lobi, središnja banka i vlada pak ističu kako se radi o opasnom i nepotrebnom eksperimentu. Osim što može dovesti do pada kreditiranja i time naškoditi financijskoj industriji i gospodarstvu u cjelini, SNB tvrdi da će mu ograničiti vođenje neovisne monetarne politike jer, između ostaloga, neće moći deviznim intervencijama utjecati na tečaj franka. Ankete pokazuju da trenutno 35 posto birača odobrava ideju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close