Rast troškova depozita ponovno ugrožava regionalne banke u SAD-u

Autor: Domagoj Puljizović , 07. ožujak 2024. u 22:00
Nakon prošlogodišnje krize, rastu rizici regionalnih banaka u SAD-u/Reuters

Posljednjih tjedana regionalna banka New York Community Bancorp (NYCB) potaknula je nervozu na tržištu nakon što je objavila pad depozita od sedam posto prošlog mjeseca.

Američki regionalni kreditori suočavaju se s izazovima zbog rastućih troškova depozita i rizičnih zajmova za izgradnju uredskih prostora nakon lanjskog kolapsa Silicon Valleya i Signaturea u ožujku te First Republica.

Na njihovu propast posredno je utjecala odluka Feda o dizanju kamatnih stopa kako bi se zaustavio rast inflacije. Do smanjenja referentnih kamatnih stopa možda neće doći još nekoliko mjeseci zbog čega su banke preusmjerile fokus na klijente koji bi svoje depozite mogli povući u nesigurnim vremenima dok istovremeno mjere izloženost problematičnom sektoru komercijalnih nekretnina.

“Bankarska industrija mora osigurati likvidnost, provesti dubinsko testiranje depozita i učiniti ih otpornima na pritiske”, rekao je Ryan Nash, bankovni analitičar u Goldman Sachsu, piše Reuters.

Posljednjih tjedana regionalna banka New York Community Bancorp (NYCB) potaknula je nervozu na tržištu nakon što je objavila pad depozita od sedam posto prošlog mjeseca. Banka je smanjila tromjesečnu dividendu po drugi puta od siječnja i tako oslabila optimizam ulagača nakon jučerašnje objave kapitalne injekcije od milijardu dolara za oporavak cijene dionica koju je dogovorila s nekoliko investicijskih tvrtki.

U usporedbi s većim bankama koje imaju diverzificiranije portfelje, regionalne su pri kreditiranju komercijalnih nekretnina pod pritiskom zbog otpisa potraživanja povezanog s hibridnim radom te radom na daljinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close