Rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u RH i EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2018. u 08:11
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U eurozoni su energenti poskupili za 2,6 posto, intermedijarne robe za 0,3 posto a trajna potrošačka dobra za 0,1 posto. Cijene su stagnirale u segmentu kapitalnih roba, kao i netrajnih potrošačih roba.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Europskoj uniji u ovogodišnjem su svibnju uvećane na mjesečnoj razini, nakon gotovo stagnacije u prethodna dva mjeseca, dok je na godišnjoj razini njihov rast ubrzao, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU-u u cjelini u svibnju su tako uvećane jedan posto u odnosu na travanj, kad su porasle 0,1 posto na mjesečnoj razini, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Eurostata. Rast od 0,1 posto zabilježen je i u ožujku.

I u 19-članoj eurozoni su proizvođačke cijene porasle, za 0,8 posto, nakon stagnacije u travnju i ožujku.

Rast cijena u EU pripisuje se 3,4-postotnom rastu cijena u sektoru energije, 0,3-postotnom rastu kod intermedijarnih roba, kao i kod trajnih potrošačkih roba, te 0,1-postotnom rastu cijena kapitalnih roba. Cijene su ostale nepromijenjene u kategoriji netrajnih potrošačkih roba.

U eurozoni su energenti poskupili za 2,6 posto, intermedijarne robe za 0,3 posto a trajna potrošačka dobra za 0,1 posto. Cijene su stagnirale u segmentu kapitalnih roba, kao i netrajnih potrošačih roba.

Ako se isključe energenti, proizvođačke su cijene ukupne industrije na mjesečnoj razini u EU-u i u eurozoni porasle za po 0,2 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle za 0,8 posto u odnosu na travanj, kad su porasle prema mjesecu ranije za 0,5 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Najveći rast cijena zabilježen je u Grčkoj, od 2,4 posto, Portugalu, od 1,9 posto, te na Cipru i u Mađarskoj, za po 1,8 posto. Cijene su pale samo u Irskoj i Latviji, za 0,5 odnosno 0,3 posto.

Na godišnjoj razini inflacija ubrzala

U EU u cjelini u ovogodišnjem je svibnju rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda na godišnjoj razini ubrzao na 3,6 posto, s revidiranih 2,3 posto u prethodnom mjesecu. I u eurozoni je rast cijena ubrzao, na tri posto, s revidiranih 1,9 posto u prethodnom mjesecu.

Rast proizvođačkih cijena na razini EU-a i eurozone zabilježen je u svim promatranim kategorijama proizvoda, predvođen energentima.

U EU-u su cijene energije na godišnjoj razini uvećane 10,8 posto, a slijede intermedijarni proizvodi, s rastom cijena od 2,7 posto, trajna potrošačka dobra, s rastom cijene od 1,3 posto, te kapitalna dobra i netrajna potrošačka dobra čije su cijene bile više za jedan odnosno 0,5 posto.

U eurozoni su također najviše poskupili energenti, za 7,6 posto. Slijedi rast cijena intermedijarnih roba za 2,4 posto, trajnih potrošačkiha roba za 1,1 posto, kapitalnih roba za 0,9 posto te rast cijena netrajnih potrošačkih roba za 0,3 posto.

Proizvođačke cijene ukupne industrije, bez energetskog sektora, u EU-u su porasle 1,6 posto, a u eurozoni za 1,4 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u svibnju 2018. na godišnjoj razini porasle za 2,8 posto, nakon 1,4-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda najviše su porasle u Velikoj Britaniji, za 6,7 posto, u Belgiji, za 6,5 posto, te u Estoniji, Grčkoj i Mađarskoj, za po 5,5 posto.

Pad cijena na godišnjoj je razini zabilježen samo u Irskoj i Luksemburgu, za 2,7 odnosno 0,5 posto, pokazalo je Eurostatovo izvješće. 

Komentirajte prvi

New Report

Close