Rast obveznica za samo 0,3% rušit će dionice

Autor: Tomislav Pili , 04. ožujak 2021. u 22:00
Investitori se pribojavaju da bi se prinosi mogli vratiti na prošlotjednih 1,6 posto/Reuters

Prinos na američku obveznicu iznosi 1,47%, a proboj iznad 1,5% bio bi ‘čeoni vjetar za dionice’, kažu analitičari.

Rast prinosa na obveznice i dalje potresa globalna dionička tržišta. Na europskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale jer ulagače ponovno zabrinjava rast prinosa na dugoročne državne obveznice, što bi moglo ukazivati na jačanje inflacije i navesti monetarne vlasti na zaoštravanje politika.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 14 sati u minusu 0,6 posto, nakon tri dana blagog rasta. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,70 posto, na 6628 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,3 posto, na 14.030 bodova, a pariški CAC blagih 0,1 posto, na 5823 boda.

Europske burze prate tako su pratile pad cijena dionica na Wall Streetu u srijedu, ali i jučerašnje poniranje na azijskim burzama.

Ulagače, naime, zbrinjava ponovni rast prinosa na američke državne obveznice, koji je uzdrmao tržišta prošloga tjedna. Tada su prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo. Inflacija bi, naime, mogla ojačati zbog ubrzanja oporavka gospodarstva, zahvaljujući cijepljenju protiv COVID-19, ali i zbog golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

Nakon pada početkom tjedna, u srijedu su prinosi na 10-godišnje obveznice dosegnuli 1,477 posto, pa se ulagači plaše da bi ponovno mogli porasti na prošlotjedne razine.

“Ako se prinosi probiju iznad 1,5 posto, to bi zasigurno bio čeoni vjetar za tržište dionica”, kaže Michael Stritch, direktor u tvrtki BMO Wealth Management. Zbog tih su zabrinutosti jučer u minusu bili i američki terminski indeksi, što je sugeriralo još jedan negativan dan na Wall Streetu što je prijetilo da cijene dionica padnu i treći dan zaredom.

U srijedu je ponovno pod najvećim pritiskom bio tehnološki sektor. Cijene dionica Microsofta, Applea i Amazona skliznule su više od 2 posto.

Tako se nastavlja “velika rotacija” na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su lani predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close