Rast burzovnih indeksa u 2018. usporava na pet posto

Autor: Tomislav Pili , 08. listopad 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Prognoze analitičara o kretanju dionica ove i iduće godine.

Europske i američke burze ove godine nizaju nove rekorde, a daljnji uspon očekuje se i iduće, ali nešto slabijim tempom.

Prognoze analitičara u anketi Reutersa sugeriraju kako će nakon dvoznamenkastih prinosa u ovoj godini burzovni indeksi iduće godine porasti oko pet posto. Europske dionice ovogodišnji porast vrijednosti mogu zahvaliti ekonomskom oporavku i dobrim financijskim rezultatima kompanija.

Test izdržljivosti

No, iduće godine europske burze očekuje veliki “test izdržljivosti” u obliku početka smanjivanja monetarnih poticaja Europske središnje banke (ECB).

Podsjetimo, tržište smatra da će ECB započeti sa smanjivanjem poticaja početkom iduće godine, a službena najava očekuje se na zasjedanju krajem ovog mjeseca. Analitičari u Reutersovoj anketi očekuju da će indeks “blue chipova” eurozone STOXX 50 ove godine porasti 11 posto na 3649 bodova. Inače, u petak oko 15 sati njegova je vrijednost iznosila 3610 bodova.

No, analitičari očekuju da će polagani zaokret u ECB-ovoj politici srezati taj rast upola, pa bi STOXX 50 kraj 2018. godine trebao dočekati na 3850 bodova ili 5,5 posto više. Širi indeks STOXX 600 ove će godine ojačati 9,3 posto na 395 bodova dok bi kraj iduće godine mogao dočekati na 420 bodova što je sedam posto više.

Uzrok sporijem tempu rasta leži u očekivanju da će zaoštravanje ECB-ove politike i podizanje kamatnih stopa s jedne strane pozitivno djelovati na banke, ali će se negativno odraziti na zaduženije sektore poput telekoma i distributera energije.

 

13 tisuća bodova

dosegnut će ove godine njemački indeks DAX

Što se tiče burzi u dva najveća europska gospodarstva, njemački DAX ove bi godine trebao prijeći rekordnu razinu od 13.000 bodova čime bi zabilježio godišnji rast od 13 posto. Iduće godine očekuje ga dodatnih pet posto rasta. Francuski CAC ove će godine ojačati 11 posto te sedam posto u 2018. godini, smatraju analitičari.

Utjecaj Feda

Na Wall Streetu dolazak 2018. neće označiti završetak “bikovskog tržišta” koje traje već osam neprekidnih godina.

 

23 tisuće bodova

razina je na kojoj će kraj 2017. dočekati Dow Jones

No, koliko će “bikovi” dalje trčati ovisi kao i u europskom slučaju o potezima središnje banke, odnosno mogućnosti daljnjeg rasta gospodarstva uz nova podizanja kamatnih stopa Feda. Reutersova anketa kazuje da će S&P 500 ovu godinu dočekati na 2525 bodova što je 13 posto iznad vrijednosti s kraja prošle godine.

To bi značilo da bi S&P 500 morao oslabjeti jer se u četvrtak zaustavio na 2552 boda. Medijan predviđanja za iduću godinu pokazuje vrijednost od 2675 bodova ili šest posto više. Dow Jones bi kraj 2017. trebao dočekati na 23.000 bodova ili 16 posto iznad razine s kraja 2016. Iduće ga godine očekuje šest posto rasta.  

Komentirajte prvi

New Report

Close