Raiffeisen planira izdvajanje ruskog poslovanja

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2023. u 22:00
Jedan izvor rekao je da je izdvajanje ocijenjeno boljom opcijom od prodaje/Reuters

Austrijska banka traži načine kako ublažiti pritisak europskih regulatora.

Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) ubrzanim tempom radi na izdvajanju unosnog poslovanja u Rusiji u zasebnu kompaniju, tvrde upućeni izvori, što bi otvorilo pitanje nadzora njezinog poslovanja.

RBI se priprema za izdvajanje nakon višemjesečne neuspješne potrage za kupcem koja je trebala ublažiti pritisak europskih regulatora i američkog ministarstva financija i otkloniti gašenje poslovanja u Rusiji.

Pripreme su naišle na brojne prepreke, tvrde izvori za Reuters, izdvajajući primjedbe regulatora. Opciju izdvajanja podupiru austrijske vlasti, ali ne i Europska središnja banka (ECB) i Washington koji od siječnja provjerava moguće kršenje sankcija.

Ako se RBI odluči za izdvajanje, njegovi dioničari, većinom austrijske banke, postali bi vlasnici nove tvrtke i dobili bi po jednu njezinu dionicu za svaku dionicu RBI-ja. Dionice nove tvrtke bile bi uvrštene u kotaciju bečke burze. Još nije poznato bi li nova tvrtka bila uistinu neovisna o RBI-ju, što bi odredilo hoće li je nadzirati Austrija ili ECB.

Jedan izvor rekao je da je izdvajanje ocijenjeno boljom opcijom od prodaje, dok je izvor upoznat s razmatranjima u ECB istaknuo da će stupanj povezanosti s RBI-jem odrediti hoće li novu tvrtku nadzirati središnja banka eurozone. Budu li se financiranje ili radnici u velikoj mjeri poklapali, dodao je, novu tvrtku mogao bi nadzirati ECB. U ECB-u nisu željeli komentirati.

Treći izvor rekao je da su veće šanse da će RBI-jevo rusko poslovanje biti izdvojeno u zasebnu kompaniju budući da bi potencijalne kupce otjerale zapadne sankcije Rusiji. Četvrti izvor objasnio je da bi izdvajanje austrijskim bankama-dioničarima RBI-ja koje zaziru od veza s Rusijom omogućilo prodaju udjela.

No, američke vlasti ‘muči’ pitanje nadzora mogućeg pranja novca, dodao je. Austrijska banka istaknula je da je smanjila neke aktivnosti u Rusiji, ali je dodala da je njezina obaveza sačuvati poslovanje i poduprijeti klijente i 9000 radnika.

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg ponovo je u ponedjeljak stao u obranu RBI-ja. Raiffeisen ne bi trebalo izdvajati budući da i mnoge druge zapadne banke i dalje posluju u Rusiji, rekao je na skupu u Bruxellesu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close