Modni dodatak i izvrsna investicija: Rabljeni satovi donijeli veću zaradu nego dionice

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2023. u 05:44
Foto: Reuters

Rabljeni vrhunski modeli ova tri premium brenda postali su toliko traženi da je njihovo tržište nadmašilo cjelokupno tržište dionica SAD-a.

Sve veći broj kupaca smatra da rabljeni luksuzni satovi nisu samo modni dodatak, već izvrsna investicija. Skupi rabljeni satovi vrlo su traženi, posebno među mlađim kupcima, kao alternativni način ulaganja u svrsi zaštite od inflacije, ali i diversifikacije investicijskog portfelja. Spremni su platiti i visoke iznose za rabljene modele brendova kao što su Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet, obzirom na predviđanje da će vrijednost ovih satova nastaviti rasti, otkrio je Boston Consulting Group (BCG).

I s pravom vjeruju takvim predviđanjima, tvrdi BCG. Rabljeni vrhunski modeli ova tri premium brenda postali su toliko traženi da je njihovo tržište nadmašilo cjelokupno tržište dionica SAD-a. Prosječna cijena rabljenih luksuznih satova rasla je po godišnjoj stopi od 20% između kolovoza 2018. i siječnja ove godine, unatoč velikom padu tržišta tijekom pandemije, snažno nadmašivši stopu rasta S&P 500 indeksa od 8% tijekom tog razdoblja, dodao je BCG. Prodaja rabljenih satova u 2021. činila je gotovo 30% ukupnog tržišta luksuznih satova vrijednog 75 milijardi dolara. Između 2013. i 2022. luksuzni su satovi pretekli drugu kolekcionarsku imovinu poput nakita, torbica, vina, umjetnina i namještaja, čija je vrijednost rasla po prosječnoj godišnjoj stopi od 7% u 2020. te u 2022. od čak 27%.

Snažni financijski rezultati privukli su tako nove kupce, potičući ujedno rast tržišta dok je ponuda ostala ograničena zbog smanjenog kapaciteta izazvanog pandemijom. Pozornost investitora posebno su privukli modeli kao što je Nautilus od Patek Philippea, Royal Oak kuće Audemars Piguet i slavna Rolex Daytona i GMT-Master II. Sat Rolex Cosmograph Daytona, maloprodajne cijene 14.800 dolara, nedavno je prodan na burzama za 24.250 te za 38.500 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close