Prvi puta država plasirala novac bankama

Autor: Poslovni dnevnik , 09. rujan 2015. u 21:59
Banke dobile višak od 715 milijuna kuna/Igor Kralj/PIXSELL

U samo dva dana Državna će riznica u sustav ubrizgati četiri milijarde kuna.

Zahvaljujući dobroj likvidnosti, Državna riznica Ministarstva financija u srijedu je putem Tržišta novca Zagreb po prvi puta plasirala viškove svojih sredstava poslovnim bankama i to u iznosu od 715 milijuna kuna. Kako je priopćeno iz tog ministarstva, taj novac plasiran je poslovnim bankama na rok od mjesec dana, s obzirom da planovi likvidnosti Državne riznice pokazuju i nadalje dobru situaciju s tog aspekta.

Državna će riznica danas otkupiti i 1,21 milijardi kuna ranije izdanih trezorskih zapisa, a istovremeno izdaje svega 187 milijuna kuna novih trezorskih zapisa, tako da u financijski sustav vraća dodatnih 1,027 milijardi kuna. Uz to, Državna riznica  u četvrtak će provesti redovnu isplatu mirovina putem tekućih računa banaka, u iznosu od oko 2,5 milijardi kuna.

To znači, kaže se u priopćenju, da će Državna riznica u dva dana prebaciti u financijski sustav više od četiri milijarde kuna, i time znatno poboljšati kunsku likvidnost sudionika, prvenstveno banaka. Iz Ministarstva financija ističu i da Državna riznica za potrebe svoje likvidnosti, odnosno izvršavanja svih mjesečnih rashoda, već od ovogodišnjeg ožujka nije imala potrebe za zaduživanjem, odnosno tekući mjesečni prihodi i priljevi bili su dostatni za izvršavanje svih rashoda i izdataka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close