Prva presuda u BiH protiv Hypo banke

Autor: Poslovni dnevnik , 19. lipanj 2013. u 22:00
Hypo Alpe-Adria-Bank najavila je ulaganje žalbe na presudu

Općinski sud u Mostaru tvrdi da su koristili krivi tečaj pri obračunu rata.

Općinski sud u Mostaru donio je prvu presudu u BiH prema kojoj je Hypo banka u toj zemlji nezakonito naplaćivala zajmove u švicarskim francima.

Prema njihovom tumačenju banka je bila dužna držati se tečaja na dan sklapanja ugovora o zajmu a ne na dan kada su pristizale obveze plaćanja rata, objavio je u srijedu Dnevni avaz uz presliku sudske odluke. Po navodima iz nepravomoćne presude, Hypo banka je prekršila Zakon o deviznom poslovanju u valutnoj klauzuli i Zakon o obligacijskim odnosima te se navodi da banka nije imala pravo obračunavati rate zajmova po tečaju na dan plaćanja, nego po onom na dan sklapanja ugovora. Također, banka nije smjela obračunavati kamatnu stopu promjenljivom maržom, nego samo pratiti promjenu libora na tržištu. Prema riječima odvjetnice Marice Glibić, koja vodi stručni tim više oštećenih klijenata, presuda je bila očekivana.

Prema pisanju lista, u udruzi Švicarac, koja okuplja korisnike kredita u švicarskim francima koji se smatraju oštećenima, izrazili su zadovoljstvo presudom, a njihov predsjednik Kemal Duraković istaknuo je da su banke nezakonito mijenjale kamatnu stopu, pokretale hipoteke i tako ugrozile živote tisuća građana u BiH. Iz Hypo banke su pak najavili da će se žaliti na presudu. "Hypo Alpe-Adria-Bank uložit će žalbu na prvostupanjsku presudu jer smo u predmetu ponudili niz dokaza koji potvrđuju zakonsku utemeljenost ovakvih zajmova", stoji u priopćenju banke. Dodaje se da nadležne institucije u BiH u svojim nadzorima poslovanja banke nisu utvrdile bilo kakvu nezakonitost kod kreditnih ugovora s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Komentirajte prvi

New Report

Close