Prosperus Growth dobio odobrenje, ciljana veličina 55 milijuna eura

Autor: Ana Blašković , 16. listopad 2020. u 12:55
Ulaganja nisu ograničena na pojedini sektor /SHUTTERSTOCK

Ciljana veličina Prosperus Growtha zacrtana je na 55 milijuna eura (plafon 70 milijuna) s time da nijedan ulagatelj ne smije imati više od 49,99 posto udjela.

Prosperus Invest, društvo za upravljanje fondovima, dobio je zeleno svjetlo regulatora za novi fond rizičnog kapitala Prosperus Growth s privatnom ponudom.

Riječ je o jednom od nove trojke fondova rizičnog kapitala koja ulazi na tržište u sklopu Hrvatskog programa za rast i razvoj (CROGIP) koji su lani zajedno pokrenuli EIF i HBOR. Uz Prosperus, to su Adriatic Structured Equity te Croatian Mezzanine Debt fondovi koji bi zajednički trebali donijeti do 205 milijuna eura raspoloživih za investicije.

Ciljana veličina Prosperus Growtha zacrtana je na 55 milijuna eura (plafon 70 milijuna) s time da nijedan ulagatelj ne smije imati više od 49,99 posto udjela.

Ulaganja nisu ograničena na pojedini sektor već je cilj izgraditi raznovrsni portfelj od najmanje sedam portfeljnih društava.

Pravilima fonda iscrtano je da će upravitelj nastojati imovinu alocirati da 36 posto bude uloženo u kategoriju malih i srednjih poduzetnika, 42 posto u one veće srednje, a 22 posto u velike srednje poduzetnike, objavila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Lepeza ulaganja predviđaju dokapitalizaciju ili akviziciju postojećih poduzetnika s kapitalnim potrebama. Iz svoje imovine fond smije davati zajmove isključivo portfeljnim društvima i to samo paralelno uz (ili kao pripremu za) vlasničko ulaganje, a svi zajmovi bit će strogo limitirani.

U fokusu neće biti startupi već tvrtke u srednjem stadiju rasta i razvoja uz uvjet da se radi o zdravim poduzećima. Najmanje 75 posto kapitala bit će uloženo u tvrtke u Hrvatskoj, a preostalih 25 posto u društva osnovana u Sloveniji, Srbiji ili BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close