Projekti kriptovaluta središnjih banaka kreću se puževim korakom, osim jednog

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2021. u 22:00
'Digitalni juan' ima nekoliko problema koji ga čine manje atraktivnim za primjenu u zapadnim državama/Shutterstock

Za sada je najdalje u razvoju CBDC-a otišla Narodna banka Kine koja ‘digitalni juan’ već testira u nekoliko provincija.

Iako popularnost kriptovaluta sve više raste, one koje izdaju središnje banke još su na “vrlo dugom štapu”. No, to ne vrijedi za slučaj Narodne banke Kine koja je zahuktala projekt uvođenja “digitalnog juana”.

Kako navodi CNBC, posljednja od velikih središnjih banaka koje nisu sklone “državnim digitalnim valutama” je Banka Engleske koja je prošloga tjedna objavila kako razmatra digitalne valute središnjih banaka (CBDC) na razini konzultacija koje će potrajati tijekom iduće godine.

Koji problem rješava?

No, čak i da se odluči za izdavanje takve kriptovalute – koju je javnost već prozvala “britcoin” – vrlo su male šanse da bude lansirana prije 2025. godine, stoji u objavi BoE. A čak i tada samo pod uvjetom da testiranja pokažu da je “britcoin” “operativno i tehnološki robustan”.

Anne Boden, izvršna direktorica londonske digitalne banke Starling, izjavila je kako je ključno pitanje na koje nije odgovoreno koji bi problem “brutcoin” trebao riješiti. Rast zanimanja za bitcoin i ostale kriptovalute potaknuo je zanimanje središnjih banaka za razvijanje vlastitih digitalnih valuta.

Međutim, za sada se glavnina CBDC projekata kreće puževim korakom. Primjerice Švedska, čija je središnja banka među prvima započela s takvim projektom, tvrdi kako se nada da će “digitalna kruna” ugledati svjetlo dana 2026. godine. S druge strane, u Kini projekt “digitalnog juana” primjetno napreduje, pa se primjena te kriptovalute Narodne banke Kine već testira u nekoliko provincija.

Najozbiljniji kandidat

Stručnjaci ističu kako je Narodna banka Kine vjerojatno prvi kandidat za lansiranje CBDC-a. No, “digitalni juan” ima nekoliko problema koji ga čine manje atraktivnim za primjenu u zapadnim državama.

Kritičari tvrde da je previše centraliziran te da može biti iskorišten kako bi pojačao nadzor koji provodi kineska vlada. Naime, digitalne transakcije lako je pratiti. No, osiguranje privatnosti nije jedini problem s CBDC-ima.

Bankare brine što bi takve kriptovalute mogle potkopati ulogu financijskog sustava, pa bi štediše mogle odlučiti da depozite drže izravno u središnjoj banci, a ne u komercijalnim bankama.

Komentirajte prvi

New Report

Close